Обама забрани SMS-те при шофиране

Президентът на САЩ Барак Обама забрани с указ писането на SMS съобщения по време на шофиране. Заповедта се отнася до всички държавни служители, независимо дали карат служебни или лични автомобили, предаде Ройтерс.

Смъртните случаи, в резултат на загуба на внимание при използване на мобилен телефон при шофиране, се увеличават. Обама смята, че правителствената администрация, която надвишава 3 милиона души, трябва да даде пример в борбата с рисковете от пътни инциденти.

Указът забранява също чат, обновяване на статуса в социални мрежи и използване на устройства за получаване на навигационна информация.

По данни на службата за безопасност по пътищата, през последната година над 515 хиляди души в страната са пострадали от инциденти, причинени от загуба на внимание у шофьорите. Смъртните случаи наброяват 5800.

Министърът на транспорта на САЩ Рей Лахуд се надява този ход на правителството да подтикне и други организации да въведат подобни забрани, в частност транспортните компании.

В указа на Обама са предвидени и някои изключения. Забраната за писане на SMS-и зад волана не важи за служителите, отговорни за националната сигурност на САЩ.

Коментар