Слуховете за смъртта на Windows Mobile са силно преувеличени

Операционната система Windows Mobile има добро бъдеще, въпреки някои скептични прогнози. По данни на iSuppli, в следващите четири години продажбите на устройства с мобилната система на Microsoft ще се утроят.

През 2013-а Windows Mobile ще си върне второто място при смартфоните, което заемаше през миналата година.

iSuppli е озаглавила доста предизвикателно своя анализ, заимствайки фраза от американския писател Марк Твен, която той произнася след невярна публикация за неговата смърт в нюйоркски вестник.

“Слуховете за смъртта на Windows Mobile са силно преувеличени” е отговор на ширещите се съмнения относно бъдещето на операционната система, предвид конкуренцията от страна на Symbian и набиращата скорост Android.

През 2013 година в света ще бъдат продадени 67,9 милиона смартфони на база Windows Mobile, в сравнение с 27,7 милиона през 2009. С дял от 15,3%, Windows Mobile ще отстъпва само на Symbian, на която прогнозите отреждат 47,6%.

Очаква се през настоящата година мобилната ОС на Microsoft да заеме трето място на пазара, докато през 2008-а отстъпваше само на Symbian.

Windows Mobile се сблъсква с множество трудности, вкл. нарастваща конкуренция от страна на Symbian и Android. Системата обаче има своите козове, които ще й позволят да запази позициите си на пазара, коментират от iSuppli.

Един от най-важните козове на Windows Mobile е пълноценната инфраструктура, която позволява създаване на висококонкурентен продукт.

Битката за пазара на мобилен софтуер се пренесе отвъд операционните системи. Освен добра операционна система, победителите трябва да имат богат магазин за приложения, да поддържат производителите на устройства и да помагат на разработчиците.

Макар че Windows Mobile губи пазарен дял през настоящата година, повечето конкуренти на Microsoft не могат да предложат ресурсите, с които разполага софтуерният гигант, посочват от iSuppli.

Наскоро компаниите Palm и Motorola се отказаха от пускане на устройства на база Windows Mobile, но това няма да се отрази съществено на позициите на системата, смятат анализаторите.

За Palm никога WM устройствата не са били основна част от бизнеса, а делът на Motorola на пазара за мобилни телефони намаля значително през последните години.

В същото време към лагера на Windows Mobile се присъедини мощен играч като LG, който планира да пусне не по-малко от 50 устройства с операционната система на Microsoft. Дори и без Palm и Motorola, броят на компаниите, които пускат WM устройства, е най-голям – 14 срещу 10 за Symbian.

Основен недостатък на Windows Mobile e остарелият интерфейс, смята iSuppli. Новата версия 6.5 внася незначителни промени – външният вид е обновен, но все така липсват мултитъч възможности. Очаква се важната сензорна характеристика да се появи през следващата година във версия Windows Mobile 7.

по темата: „Слуховете за смъртта на Windows Mobile са силно преувеличени”

добавете коментар...

  1. Redfan

    🙂
    Забравихте да добавите и Windows CE.
    А Windows Mobile 7 просто няма, защото самата 7-ца е замислена модулно и става дума за една и съща ОС. Прост маркетинг..
    Прост в ОС бизнеса Майкрософт наистина изостана и позагуби позиции.
    Факт!

Коментар