Samsung събира „дрийм тийм” за най-добрия мобилен процесор

Samsung ще търси пробив при мобилните процесори, където заема само 6,6% от пазара
(снимка: CC0 Public Domain)

Samsung разработва принципно нов процесор за своите флагмански смартфони Galaxy. За целите на проекта корейската компания събира „дрийм екип”, който трябва да създаде най-добрия чип в индустрията.

Според публикации в корейската преса, Samsung ще формира специален екип от около 1000 служители, за да разработи новия чип. Това ще бъде първата платформа на чип (SoC), ексклузивна за смартфоните Galaxy до 2025 г.

Samsung продава чиповете Exynos и на други производители на смартфони, но бъдещият флагман ще се използва изключително в устройствата на корейската компания. Samsung вижда това като важен проект за повишаване на своята конкурентоспособност в полупроводниковата индустрия.

Група разработчици, наречена Deam Platform One Team, вече се подготвя за старта на проекта. Парк Йонг-Ин, ръководител на отдела за полупроводници на Samsung LSI, и ТиЕм Рох, шеф на Samsung Mobile Division, съвместно ръководят групата.

„Дрийм Тийм”  ще включва голям брой инженери, разработили чипсетите Exynos, и специалисти, които са създавали приложенията на тези чипове в мобилни устройства.

Samsung отдавна се опитва да конкурира флагманите на Qualcomm, но все още не е постигнал значителен успех в тази област. Преди няколко години компанията се отказа от разработване на собствени ядра на базата на Arm, но използването на референтни решения не ѝ донесе превъзходство. Вграждането на графика AMD RDNA 2 в последния Exynos 2200, който е в основата на Galaxy S22, също не доведе до пробив.

Сега корейският производител ще се съсредоточи изцяло върху разработването на нов чип, който трябва да излезе през 2025 г. и да помете конкуренцията. Компанията иска да се конкурира с Apple и нейните безспорно водещи чипове от серия A на пазара на смартфони.

В същото време се твърди, че Samsung няма да пусне нови флагмани Exynos през 2023 и 2024 г. Това означава, че водещите смартфони Galaxy S23 и S24 ще използват само чипове Qualcomm.

Коментар