6 начина да останем продуктивни при работа от разстояние

Почивките по време на работа от дома са ключови за запазване на продуктивността (снимка: CC0 Public Domain)

Експертите смятат, че хибридната работа вероятно ще остане норма за много професионалисти, работещи в областта на знанието, като служителите ще си разделят времето между офиса и дома. Кой е най-добрият начин да останат продуктивни хората, които продължават да работят от разстояние,?

Мнозина от нас вече знаят дали се чувстват комфортно да работят отдалечено. Други искат да се възползват от удобството, но все още нещо им липсва, за да се чувстват добре в домашния офис.

1. Рутина

Това, че не е нужно да бъдем в офиса всяка заран в 9 ч., не означава, че можем да излежаваме до пладне. Ема Фрост, директор по иновациите в London Legacy Development Corporation (LLDC), казва, че нейният личен най-добър съвет е: „уверете се, че започвате деня според собствените си условия“.

„Нарочно се събуждам малко по-рано от необходимото и или бягам, или правя 10 минути разтягане“, казва тя. „Наистина ми харесва да започвам деня с чувство на благополучие. Така че, дори и да имам последователни срещи в Zoom през целия ден, пак се чувствам сякаш съм направила нещо хубаво, за да започна деня“.

Синди Стодард, CIO в Adobe, има подобен подход. Тя съветва всички професионалисти да управляват графика си ефективно от самото начало на деня.

2. Удобно работно място

Човек не може да работи ефективно, ако му липсват базовите удобства. Професионалистите, които сега превръщат хибридната работа в норма, следва да се уверят, че хардуерът, софтуерът и настройките на бюрото им са толкова добри, колкото и в офиса.

„Старая се да имам всичко тук, за да мога да правя всичко както в офиса. Имам си колонки, уеб-камера и два монитора“, казва Алехандро Масуе, ИТ мениджър в Supernus Pharmaceuticals, за офиса в дома си.

3. Правила за ангажираност

Работата от вкъщи позволява да смесваме нуждите на работата и на дома. Но също така е важно да се уверим, че изискванията на домашния живот не засягат способността ни да работим продуктивно и ефективно.

Един от начините е да се установят базови правила за ангажираност, казва Масюет. „Работя от нашето мазе, когато съм у дома. Децата ми знаят, когато се приберат след училище, че ако вратата към мазето е затворена, не бива да влизат – заета съм с работа“.

Също така е важно да се признае, че правилата за ангажираност важат и в двете посоки. Специалистите препоръчват да се уверим, че използваме времето, спестено от пътуването до офиса, за да посветим вниманието си на семейството, пише ZDNet.

Луис Жиро, глобален ръководител на дигиталната платформа в Novartis, казва, че този вид гъвкавост помага на всички да се чувстват по-добре, дори ако човек е имал натоварен ден и трудности в работата: „Опитвам се да вечерям с моето семейство всеки ден.“

4. Изолацията като предимство

Работата от дома може да бъде самотно занимание, но е и добра възможност да се измъкнем от разсейващите фактори в офиса. Фрост от LLDC казва, че ѝ е по-лесно да се съсредоточи у дома. „Днес съм в офиса и има постоянни срещи, една след друга“, казва тя. „Има хора, които задават въпроси, местим се постоянно от зала в зала. У дома наистина ми е много по-лесно да се съсредоточа и да се концентрирам върху по-големи части от работата“.

Звучи ли познато? Почти всичко професионалисти се радват на тишината, спокойствието и концентрацията, които могат да постигнат у дома – няма кой да ги разсейва както в офисната среда.

5. Време за случайни срещи

Едно от хубавите неща на офиса е, че човек може да се срещне неочаквано с колеги в кухненския кът и да поприказва неангажиращо. А понякога от такива неангажиращи разговори излизат нови и хубави идеи.

Това е нещо, което липсва при работата от дома. Но професионалистите казват, че си намират начин да „се срещнат случайно“ с колеги, макар и виртуално. Например, Стодарт от Adobe казва, че си отделя известно време за свободен разговор с колеги, подобно на случайно сблъскване пред кафе-машината в офиса. Понякога използва Slack или електронната поща, за да попита някого „как си?“ Понякога тези невинни чатове може да предизвикат разговор, който да доведе до по-нататъшно видео-обаждане. Това е подход, който носи ползи за екипа – и за нея като мениджър.

6. Почивка през деня

Работещите от дома имат лошата репутация на мързеливци, които прекарват целия си ден по пижами, гледайки филми. Както ще свидетелстват много професионалисти, реалността често е много различна. „Нещо, което трябва да направя, но не го правя, е да си почивам“, казва Масюет от Supernus Pharmaceuticals. „Понякога се забивам в работа и забравям часовника. Това е нещо, върху което трябва да поработя.“

Доказателствата сочат, че това е често срещан проблем: мнозина професионалисти остават „вързани“ за бюрото, когато са у дома.

За да наруши този модел, Лоик Жиро от Novartis си е създала график да ходи на 30-минутно бягане всеки ден, обикновено около обяд, когато е по-тихо: „Това просто ме освежава“. Някои казват, че намират други методи да се откъснат от работния процес, за да освежат ума си – например с ходене до магазина или излизане около блока.

Коментари по темата: „6 начина да останем продуктивни при работа от разстояние”

добавете коментар...

  1. Мнение

    Работата от вкъщи не е само говорилня, срещи и обаждания от сутрин до вечер. Тя трябва да е и де’факто реална работа. За онези, които са в мийтинги от ранни зори до късни нощи, ще им кажа, че е така и в офиса. Мало-умници. А който тъпак си мисли, че работещи от вкъщи са по пижами по цял ден, само гледат ТВ/филми и си бият Чи-кии по цял ден – то жестоко се лъже.

Коментар