Испания се готви за 5-нм производство на чипове

Европейската индустрия търси начини да стане самодостатъчна при чиповете
(снимка: CC0 Public Domain)

Испания е готова да разгърне на своя територия производство на полупроводникови чипове, използвайки както 5-нанометрова технология, така и по-модерни процеси.

Засегната от недостиг на чипове, европейската индустрия търси начини да стане самодостатъчна, а испанските власти неочаквано обявиха, че имат амбиции в сферата на полупроводниците, предаде Ройтерс.

Субсидиите от ЕС в размер на 12,25 милиарда евро ще бъдат използвани за създаване на пълна верига в страната – от разработване до производство на чипове по сравнително модерна литография.

Испанските власти не крият, че са били принудени да предприемат подобни мерки в резултат на безпрецедентната криза с полупроводниците, която парализира не само автомобилната индустрия, работеща в страната.

Посочената сума ще бъде усвоена до 2027 г., а значителна част от нея – 9,3 милиарда евро – е предвидена специално за изграждане на предприятия за производство на чипове. Те ще използват не само усъвършенствана литография с 5 нанометра, но и по-напреднала технология.

В идеалния случай испанското правителство би искало да организира пълен цикъл на производство на чипове в страната, което предполага тяхната разработка и реално производство. 1,1 милиарда евро ще бъдат отпуснати за нуждите на изследователската работа, 1,3 милиарда евро за проектиране на чипове и още 200 милиона евро за различни стартиращи фирми, работещи в испанската юрисдикция.

Властите на страната искат да наваксат изоставането и да създадат на своя територия развита полупроводникова индустрия. Финансовата подкрепа на ЕС в този смисъл открива добра възможност, тъй като средствата ще бъдат получени от фонда за борба с икономическите последици от пандемията.

Коментар