Дефицитът на чипове стяга примката около индустрията

На фона на глобалния недостиг на полупроводници, чипмейкърите отчитат рекордни приходи
(снимка: CC0 Public Domain)

Недостигът на чипове в глобален мащаб все по-силно стяга примката около врата на много индустрии, освен на ИТ бизнеса. Изгледите ситуацията да се подобри постоянно се отместват напред във времето, като прогнозите сега са, че недостигът евентуално може да се облекчи чак към края на 2023 или направо през 2024 г. Това, както може да се очаква, носи добри резултати за чипмейкърите, които отбелязват рекордни финансови резултати, но има и проблем: войната за таланти в чип-бизнеса става твърде ожесточена.

Преди броени дни тайванският производител на чипове TSMC отчете рекордни продажби и приходи за първото тримесечие на годината. Фирмата посочи като фактори силното търсене на световния пазар и нарастващите цени.

Подобни резултати докладва и Samsung. Производителят се похвали с 50% скок на оперативните печалби за тримесечието и огласи най-голямата си печалба от първата четвърт на 2018 г. насам. Подобно на TSMC, и Samsung посочи като фактор особено силното търсене на чипове сред производителите на смартфони и ИТ техника, но не само.

Разбира се, освен глобалния недостиг на чипове фактор за резултатите през това тримесечие има и скорошната криза в японски завод за NAND флаш-чипове, където производството беше временно спряно заради замърсяване на материалите.

Очаквания

В търсене на спешни доставки на чипове от всяко място, което може да произвежда дефицитните компоненти, автомобилните производители са сред бизнесите, които имат най-широкоспектърно наблюдение как ще се развие кризата. А те все повече говорят, че спасението няма да е скоро.

Недостигът на полупроводници вероятно ще остане проблем за автомобилната индустрия и през цялата 2023 г., каза главният изпълнителен директор на германския автомобилен производител BMW Оливер Зипсе в интервю за вестник Neue Zuercher Zeitung (NZZ). „Все още сме в разгара на недостига на чипове. Очаквам да започнем да виждаме подобрения най-късно през следващата година, но все пак ще трябва да се справим с фундаментален недостиг през 2023 г.”, коментира той, цитиран от Ройтерс.

В средата на март BMW заяви по време на годишния си брифинг за пресата, че очаква недостигът на чипове да продължи през 2022 г. Само ден по-рано подобна прогноза дойде и от Volkswagen. Малко вероятно е доставките на полупроводникови чипове да са достатъчни, за да задоволят напълно търсенето до 2024 г., каза главният финансов директор на компанията Арно Антлиц в интервю за германския всекидневник Boersen-Zeitung.

По неговите думи, „тесните места” в индустрията вероятно ще започнат да намаляват към края на тази година. През следващата година, евентуално, производството може да се върне към нивата от 2019 г. Все пак повишеното търсене на чипове ще остане проблем през цялото това време. Дефицитът „вероятно ще се разреши едва през 2024 г.”, очаква Антлиц.

В потвърждение на тези прогнози са и официалните предвиждания на държавните служби в Тайван. Износът на електронни компоненти на страната е нараснал с 35,6% през март до 18,24 милиарда долара, което е месечен рекорд. Финансовото министерство прогнозира, че глобалният недостиг на чипове ще продължи поне до края на годината, което на свой ред ще „запълни списъците с поръчки на тайванските фирми за полупроводници” за доста време напред.

Нови Covid кризи

И като че ли това не е достатъчно и сега към проблема се прибавят нови, поредни Covid-ограничения за производствените съоръжения в Азия. Новата вълна на разпространение на вируса вбеси китайските власти, които две години се стремяха към постигане на „нулев Covid”, а сега страната отново регистрира десетки хиляди нови случаи всеки ден. Това доведе до нови локдауни във възлови градове и райони като Шанхай, Гуангжу, Джилин, Джиангсъ.

Лов на таланти

Към всичко това трябва да се добави и все по-голямото напрежение сред фирмите-производители на чипове заради разгарящата се война за таланти сред тях. Преди броени дни се разбра, че тайванските „ловци на шпиони” са започнали разследвания срещу около 100 китайски компании, заподозрени в „незаконно бракониерство” на „полупроводникови инженери и други технологични таланти”, според висш служител от Бюрото за разследване, цитиран от Ройтерс. Като дом на индустриалния гигант TSMC, Тайван притежава нещо, което Китай много иска да има в сегашната ситуация – човешки опит в производството на чипове.

Войната за таланти изглежда тепърва ще се разгаря. Пекин неотдавна декларира целта си да постигне самостоятелност в производството на съвременни чипове, принос за което има и търговска война със САЩ. Тайван отговори със създаването през декември 2020 г. на работна група в рамките на Бюрото за разследване на Министерството на правосъдието – с цел справяне с „бракониерството” в света на технологичните таланти.

Ситуацията с разследването на 100-те компании е само „върхът на айсберга”, според местни специалисти. Амбициите на Китай да превърне Тайван в „своя територия” ще продължат да се изправят срещу интереса на САЩ към Тайван като водещ производител на чипове в света и като част от това местните таланти в областта на полупроводниковото производството ще стават все по-търсени.

Коментар