Война за таланти се разгаря в чип-индустрията

Недостигът на кадри за производството на чипове е предизвикателство за индустрията
(снимка: CC0 Public Domain)

Истинска война за привличане на кадри се вихри в Тайван, най-голямото средище за производство в полупроводниковата индустрия. Дефицитът кара производителите да обикалят университети и училища в търсене на желаещи за работа в бранша. Заплатите растат главоломно, дефицитни стават и кадрите от съпътстващите професии.

Който се занимава с микроелектроника в Тайван, няма нужда да търси работа. Тя сама го намира. „Не съм изпращал автобиографията си за каквито и да е позиции”, казва пред KrAsia Кен Ву, който трябва да завърши докторската си степен през юни този юни в Националния университет Ян Минг Чиао Тунг, една от най-престижните школи по микроелектроника в Тайван.

През последните две години той е обстрелван с оферти за работа от водещи производители на чипове. Всички те са отчаяни в стремежа да се преборят с нарастващия недостиг на кадри в индустрията. Ву все още учи и не може да работи на пълен работен ден. И все пак постоянно получава имейли и обаждания от отдели по човешки ресурси и дори от технически ръководители, които го канят на срещи, на интервюта, на презентации.

Избирайки измежду офертите, по-късно тази година Ву ще стане старши инженер в тайванската Macronix, специализиран доставчик на памет за Apple, Nintendo и BMW. Очаква го доходоносна кариера.

Полупроводниковата индустрия е в разгара на същинска война за наемане на таланти. Тя се опитва да си осигури капацитет за запълване на празнините, породени от недостига на чипове на глобалния пазар. Надали другаде натискът е по-остър, отколкото в Тайван, световен център на модерното производство на чипове, където апетитът към инженерните таланти расте, докато броят на завършилите намалява.

Шефовете на компаниите от сектора повтарят едно и също: недостигът на таланти е най-сериозният, който някога са виждали. И ще се задълбочи.

Двата най-големи тайвански производителя на чипове, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и MediaTek, се готвят да наемат общо повече от 10 000 служители тази година. Другите фирми също говорят за наемане на по няколко хиляди нови кадри. Това са фирми като United Microelectronics, ASML, Applied Materials, Merck, Entegris.

Откъде ще вземат хора – няма яснота. „Недостигът на кадри за производството на чипове от висок клас ще създаде предизвикателства пред цялостното развитие на полупроводниковата индустрия в бъдеще”, каза наскоро Цай Минг-Кай, председател на MediaTek.

Около 2000 са отворените местни позиции във фирми, които не са тайвански – Micron, Intel, Qualcomm, Nvidia, AMD. Сайтовете и LinkedIn каналите пращят от отворени оферти. Общият брой свободни работни места за позиции в индустрията за чипове достигна 34 000 през декември, според проучване на 104 Job Bank, най-голямата местна платформа за набиране на персонал в Тайван.

„Никога не сме виждали такъв глад за таланти в полупроводниковата индустрия. Това е феноменално. Броят на обявите за работа всеки месец е огромен”, казва Джейсън Чин, старши вицепрезидент в 104 Corp. Ситуацията предизвиква ужас в други индустрии в Тайван и измества икономическите „центрове на тежестта”.

Гладът за работници принуждава някои от фирмите да бродят из университетите и дори училищата в търсене на хора. Надяват се, че това е шанс да си осигурят кадри още преди завършването на образованието на младежите.

Масло в огъня налива изтичането на мозъци към Китай. Забавянето на темповете заради коронавируса също тормози индустрията. И ако това не стига, тайванското правителство има забрана за „реклами за набиране на служители” в континенталната част.

Надпреварата за кадри тласка производителите към война със заплати. Всяка фирма се стреми да предложи по-голямо възнаграждение.

Междувременно все повече компании започват да разработват чипове, което допълнително увеличава търсенето на таланти. Интернет фирми с огромни бюджети като Google, Amazon, Facebook, Alibaba и Tencent, както и производители на автомобили като Ford и Tesla изграждат екипи за проектиране на чипове и търсят начини да си осигурят повече контрол върху ключовата част от своите вериги за доставки.

„Ето, че още 10 до 15 компании изграждат екипи за проектиране на силициеви чипове”, казва Гокул Харихаран, съ-ръководител на изследванията за технологии, медии и телекомуникации в Азия и Тихия океан в JP Morgan. „Всички търсят един и същ вид талант”. Някои от чип-производителите вече са сериозно смутени от факта, че се конкурират пряко със своите клиенти.

Но ако войната за таланти създава главоболия за бизнес-ръководителите, тя е благодат за тези с подходящи умения. „Повечето от моите студенти знаят къде ще работят още през първата година на висшето образование”, казва Хоу Туо-хунг, професор по електроника и заместник-вицепрезидент по научноизследователска и развойна дейност в Националния университет Минг Чиао Тунг.

„Увеличаването на заплатите и апетитът за таланти не се ограничават само до инженерите, но се простират и към професионалистите от областта на опазването на околната среда, здравето и безопасността, правото и финансите – за да подпомогнат растежа на индустрията”, казва Хенри Као, консултант в HR консултантската компания Intelligent Manpower Corp.

Надпреварата със заплатите създава инфлация в сферата на възнагражденията – нещо, което икономиката може да предскаже при появата на толкова голям дисбаланс между търсене и предлагане. Решението обаче е трудно. Освен за отваряне на нови образователни центрове, вече се говори и за „разхлабване” на регулациите за внос на работна ръка.

Ветеранът в тайванската технологична индустрия Чани Хо, съосновател на производителя на индустриални компютри Advantech, каза пред Nikkei Asia, че „тайванските технологични компании трябва да засилят своите предложения, за да привлекат и задържат местни таланти сред конкуренцията, като същевременно примамват международни таланти”.

Мнозина бизнес-лидери на фирми от полупроводниковата индустрия са съгласни. Те смятат, че дефицитът на таланти е пресиращ и е наложително да се привлекат таланти от други страни. В този процес най-вероятно ще отпаднат ограниченията, които сега съществуват – например, идващите от чужбина да са завършили само топ-университети и да имат по най-малко две години професионален опит.

Всичко това няма как да не се отрази допълнително на глобалния пазар на полупроводникови компоненти.

Коментари по темата: „Война за таланти се разгаря в чип-индустрията”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Нормално е за талантите да има битка и фирмите да се надпреварват кой ще извади по-голяма заплата, защото един истински специалист може да си донесе милиони долари печалба.

Коментар