Катастрофа на eVTOL може да промени индустрията

Електрически самолет на Joby претърпя инцидент заради превишаване на скоростта
(снимка: CC0 Public Domain)

Иновативната компания Joby Aviation обяви инцидент по време на тестове на свой прототип на eVTOL самолет (електрическо превозно средство с вертикално излитане и кацане). Данните от проследяването на полета показват, че самолетът се е носил с 435 км/ч, което е далеч над пределната максимална скорост от 322 км/ч.

Катастрофата беше разкрита в отчет пред властите – доклад за т.нар. непланирани събития, които биха могли да бъдат от значение за акционерите, съобщи NewAtlas. Събитието се е случило на 16 февруари т.г. Въпреки че компанията не коментира инцидента, данните от проследяването на полета може да изяснят историята.

Изглежда, че прототипът на Joby е изпълнявал тестов полет близо до летище Шуновър. Дистанционно пилотираният самолет е надхвърлил пределната граница на своята производителност. Той е развил скорост от 240 възела, което прави 435 км/ч.

Според запознати с индустрията, процедурите за тестване и сертифициране изискват самолетите да могат да летят със скорост 1,3 пъти по-голяма от пределната, която никога не бива да се надвишава в нормални условия.

Това събитие може да означава много за пазара на eVTOL. Компанията се сочи като един от лидерите в разработването на подобни превозни средства. Ако се окаже, че някои от частите в самолета не са издържали на натоварването, това може да доведе до промени в задължителните параметри за компонентите на eVTOL апаратите, необходими за одобряване на различните нови модели.

Възможно е случаят да се отрази и на процедурите за изпитания и сертифициране. А това може да означава, че разпространението на новия вид превозни средства може да не се случи толкова скоро, колкото индустрията се надява. До приключването на разследването обаче надали ще бъдат изнесени повече данни за катастрофата.

Коментари по темата: „Катастрофа на eVTOL може да промени индустрията”

добавете коментар...

  1. еХперт

    Те и новия Боинг 737 Мах го изкараха много бързо и сега 360 човека ги няма. Ама бонусите отидоха все пак при когото трябва. Човекшкият живот струва все по-малко и по-малко…

    Иначе стандартите никога не са били по-високи, а СЕО-тата мислят само за сигурността на хората, а парите не ги интересуват.

Коментар