Професор от Intel разки лек срещу “изтичането на мозъци”

Съвместните усилия на корпорациите и академичните среди са ключът за решаване на проблема с дефицита на ИТ експерти в световен мащаб, и в частност в България. Четирите съставки за приготвяне на лек срещу изтичането на мозъци са дух на промяна, дух на предприемачество, поемане на риск и финансиране, смята проф. д-р Марк Харис, директор „Висше образование и проучвания” за Европа, Средния изток и Африка (EMEA) в Intel.

Професорът обяви резултати от сътрудничеството между Intel Education и българските академични среди за подобряване на конкурентноспособността на бъдещите ИТ експерти на страната ни по време на форум за е-образование, организиран от ICT Media.

Intel стартира партньорство с редица български университети и идентифицира програми за подпомагане на икономическия растеж на базата на иновации. Новата магистърска специалност „Технологично предприемачество и иновации”, например, е сред най-желаните във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Климент Охридски.”

„Младите хора в България са готови да прегърнат промяната и да станат предприемачите на утрешния ден – бизнес новатори, работодатели и данъкоплатци, които ще бъдат гръбнакът на бъдещото икономическо развитие на страната”, каза Марк Харис.

Инициативата Intel Education е мащабен проект за подобряване на образованието, в който корпорацията инвестира над 100 милиона долара в световен мащаб всяка година. Програмите за образование се фокусират върху подобряване на преподаването и обучението чрез ефективно използване на технологии, както и върху усъвършенстване на образованието по математика, науки, инженерство и проучвания.

“Докато Intel инвестира в създаването на примери, сега е необходим модел, който да се разпространи в цяла България, така че да осигури на студентите добра подготвка за икономика, базирана на знанието, за да могат да ускорят икономическото развитие на страната”, заяви Марк Харис.

Коментар