Инженерите отново най-търсени у нас

51% от българските работодатели срещат трудности при запълване на ключови позиции в своите организации, сочи проучване на Manpower България, свързано с недостига на таланти. За сравнение, един от трима работодатели в световен мащаб не успява да намери подходящи кадри за важни за своята компания работни места. Страната ни е на трето място по този показател след Япония (81%) и Бразилия (71%).

Мениджърите у нас посочват, че най-трудно намират инженери, квалифицирани работници и мениджъри на високи ръководни позиции/висш мениджмънт.

Топ 3 на позициите остава сравнително непроменен в сравнение с миналата година, което очертава тенденция на постоянен недостиг на такъв персонал. ИТ специалистите са на шесто място по недостиг.

Инженерите остават номер 1 сред топ 10 на трудните за запълване позиции. Високото търсене на инженерни кадри може да се обясни с факта, че компаниите се ориентират все повече към високотехнологични производства. За сравнение, през миналата година 42% от българските работодатели са регистрирали трудности при запълване на позиции.

Разликата от 9% на годишна база е доста притеснителна. Пазарът става все по-труден и конкурентен, тъй като всички компании се опитват да намерят и привлекат най-добрите специалисти. На българския пазар е задължително да се използва всяка възможност за намиране на таланти”, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

Само 13% от мениджърите от региона на EMEA и 17% от българските мениджъри отговарят, че липсата на търсени служители ще окаже сериозно влияние върху развитието на фирмите им.Работодателите може и да не виждат в момента проблем в незапълването на ключови позиции, но това се отразява и много скоро те ще се сблъскат с него“, допълни Василева.

Българските работодатели срещат трудности при запълване на конкретни позиции поради липса на технически умения (60%), следвани от липса на професионална квалификация (31%), липса на опит (27%) и липса на т.нар. меки умения (23%). В същото време 34% от работодателите от региона на ЕМЕА отчитат трудности при запълването на свободни позиции поради липсата на технически умения, докато 30% поради липса на кандидати, т.нар. недостиг на таланти (talent shortage).

С цел да преодолеят тези трудности 33% от българските работодатели използват стратегиии на допълнително обучение и развитие на съществуващия персонал, за да запълнят свободните позиции. 26% предпочитат да назначат хора, които не притежават необходимите умения в момента, но имат потенциал да се учат и да израстват на работното място. 11% от работодателите са споделили, че ще преразгледат офертите си към новопостъпващи служители.

В глобален мащаб, работодателите, които срещат най-големи трудности при запълване на свободните позиции, са тези в Япония (81%), Бразилия (71%), България (51%), Австралия (50%), САЩ (49%), Индия (48%), Нова Зеландия (48%), Тайван (47%), Панама (47%), Румъния (45%), Аржентина (45%), Мексико (43%), Германия (42%), Турция (41%), Перу (41%) и Австрия (40%).

За региона на EMEA най-трудно се намират квалифицирани работници, следвани от инженери и търговски представители. Работодателите в България са с най-висок процентен дял от целия регион (на ЕМЕА) по показател трудност при запълване на позиции (51%), следвани от Румъния (45%) и Германия (42%), където поне двама от всеки пет работодатели срещат пречки при запълване на обявени места, Турция (41%) и Австрия (40%).

Процесът на наемане е най-малко вероятно да бъде засегнат от липса на подходящи кадри в Ирландия (2%), Холандия (7%), Испания (9%) и Южна Африка (10%), сочат резултатите от проучването.

Коментари по темата: „Инженерите отново най-търсени у нас”

добавете коментар...

  1. az

    С тези заплати от 300-500 лева които предлагат ще продължават да си търсят инженери и технически кадри. Господа менаджери и бизнесмени, вие съсипахте икономиката с неакдърността си и ни превърнахте в нация от слуги, бармани сервитйори, проститутки ит.н. с една дума – слуги.

  2. Quazimodo

    Всичките сте смешници. Работодателя това, работодателя онова… айде да ви видя, ако имахте собствен бизнес и наемете хора – дали щяхте да им плащате колкото те смятат, че заслужават или колкото вие смятате, че те заслужават. Много ясно, че второто, щото всеки почва бизнес, щото иска да кара джип. А който е учил за служител – ще взима колкото му даде шефът. като не му харесва заплата, ще я взима друг. Толкоз.

  3. Бат Илия

    И аз като повечето съм на мнение, че статията трябва да е със заглавие "Инженерите За Без Пари отново най-търсени у нас". Работодателя хвърчи по цял ден със джип за 200 хил. който харчи 16 на сто и когато го питаш за заплата получава киселинно разстройство и почва да гледа лошо. След като вземеш парите още два дни е с лощо настроение и после пак – Ново задание да е готово вчера.

  4. Ivan

    До Gloria, какъв ти е проблема изобщо с ВИШУТУ образование или имаш други лични неудовлетворености. Ами вземи се разведи и се омъжи за тоя дето взима 4000 в Шуменско.

    А това е сериозно за България, за да се оправят нещата трябва да има селяни работещи земеделие и да се осигурят добри условия за работа и живот там.

  5. Ники

    Последно от днес – търсят човек с опит и знания и т.н. за поддръжка на скъпи машини последно поколение. Заплата 700 бруто, което ще рече около 560 чисто. Глорияч познаваш един, а втори? Втори няма. Обаче квалифицирани хора търсели.
    За земеделието мога да кажа, че това е един от малкото отрасли, където повече работа и умения водят до по добри резултати. Обаче накрая пак се намесват търговците и труда отново загубва смисъла си. А смисъла е повече и по-качествена работа = повече пари и по-добър живот.
    с 560 лв не става. За тези пари хсте си намерят някой с курс, който не знае какво е ток или какво е лагер.

  6. Gloria

    Koгато аз завършвах ВИСШЕ образование, беше трудно да намериш работа като сега, затова се ориентирах надругаде, не съм длъжна да обяснявам и сега аз и семейството ми живеем доста добре. Мисълта ми беше, че дипломата не осигурява работа, а работата – високата заплата на 100%. Да, инженерът в Шумен получава към 4000 лева месечно, това е с бонусите му, познаваме се лично. Причината е, че работата му е наистина специфична и че други желаещи, а можже би и кандидати, отговарящи на изискванията просто е нямало. Младо момче е, завършил е в София, но си е направил сметката и е отишъл на работа на другия край на България. Това със селото няма да го коментирам то си е за тоя, къде го е писал.

  7. Пиь

    Верно ли с един курс и ставаш инженер или лекар?

  8. Ivan

    4000 лева това е заплата за 1 година тоест 333 лв. за месец на инженер. Затова има толкова много инжове работещи като търговци и като таксиджии, защото ще печелят повече пари.

    До коментара на Winterplace, нищо лошо не съм писал. Има всякакви хора от селата интелигенти и прости, които все пак се справят с работата в града, но има и такива в най-лошата комбинация тъпи и прости. Всеки трябва да работи това от което разбира и умее.

    Един от начините да се оправи България е да има земеделие и собствено производство. Не може всички да отидат по градовете. Просто това е някакво безумие от тълпи зомбирани хора от селата, които се бутат в градовете за работа, която или я няма или не могат да я работят.

    Трябва да се направи кампания и подкрепа за хората по селата да се занимават със земеделие от което също се прави бизнес и печелят пари. Примери много еко/био производство, лагери за чужди туристи и т.н.)

  9. НИКИ

    пп
    4000 ГОДИШНА ЗАПЛАТА ЛИ ИМАШ ПРЕДЖИД

  10. НИКИ

    Gloria
    Кой какво е учил и кой го е издържал ти не може да знаеш. Обаче искам да знам ти кога си търсила инженерна работа че ми говориш за заплати 4000 и то в Шумен. Поне КАЖЕТЕ В КОИ ОБЛАСТИ СА ТЕЗИ ЗАПЛАТИ, ЗАЩОТО АЗ КЪДЕТО ТЪРСЯ СА ОТ ПОРЯДЪКА НА 500 -800. а В МАЛКИТЕ ГРАДОВЕ Е ОЩЕ ПО ЗЛЕ. РАБОТОДАТЕЛИТЕ КАКТО КАЗАХ НЕ ИСКАТ ДА ПЛАЩАТ, ЗАТОВА НЕ НАМИРАТ ОБРАЗОВАНИ ХОРА А СТАТИЯТА СИ Е ЕДНА ЛЪЖА. ИСТИНАТА Е ЧЕ НЕ МОГАТ ДА НАМЕРЯТ ИНЖЕНЕРИ ЗА МАЛКО ПАРИ И ЗАТОВА ВЗИМАТ КОИТО ИМ ПАДНЕ С МАЛКО ОБУЧЕНИЕ, НЯКОЛКО КУРСА И ПОЧВА ДА ИМ ВЪРШИ НЯКАКВА РАБОТА ЗА МАЛКО ПАРИ. КАТО ГЛЕДАМ И ПРИ ЛЕКАРИТЕ Е ТАКА ВЕЧЕ. ИЗКАРВАШ НЯКАКЪВ КУРС И ВЕЧЕ СИ ВЕЛИК СПЕЦИАЛИСТ. ОБАЧЕ ПРОПУСКАШ МОМЕНТА, ЧЕ ЗА ДА СИ ТИ ВЕЛИ, НЯКОЙ ДРУГ Е НАПРАВИЛ НЕЩОТО ТАКА, ЧЕ ТИ С ОСКЪДНИТЕ СИ ПОЗНАНИЯ ВСЕ ПАК ДА МОЖЕШ ДА СВЪРШИШ НЯКАКВА РАБОТА. АКО ИСКАШ МОГА ДА ТИ ОБЯСНЯ1 И ПРИ ЛЕКАРИТЕ КАК СТОИ ВЪПРОСА.

  11. Winterplace

    Ivan, понеже демонстриращ селско мислене, иди ти село. :))))
    Нещо те е жегнала дамата… макар че, мисълта й е накъсана, аз съм съгласен с нея. Кой го бива си проличава в работата. Това селото за селяните и София за Софиянците, айде молим ти се…

  12. Ivan

    До Gloria – гроздето е кисело щом не е достижимо. Плювай със змийската си селска отровна злоба. Винаги е имало и ще има и в България и в чужбина такива хора, които със или без дипломи, които са некадърници. Също така хората със селски манталитет подобно на Gloria си остават до края на живота си такива нито училище нито университет може да ги поправи.

    Проблемът се свежда до това че селяните от село не искат да работят селска работа, а гледат злобно чуждата работа и заплата. В България сред основните проблеми е че има много хора, които работят това от което не разбират.

    За да оправим нещата трябва да върнем селяните към селската работа и Глория да си почне да копа нивата.

  13. Георги Господинов

    Споделям донякъде мнението на Gloria – при толкова университети в България само който не е поискал, не е станал вишист, а няма как всички за всички бизнесът да предложи работа. Хиляди специалисти с диплома на година за заплата в стотици или стотици специалисти с диплома всяка година за заплата в хиляди….

  14. casper

    @Gloria "взели и висшо", "глухия Шумен" ………………. ?
    Много ми е чудно как толкова дълбоко комплексирани *нещо си* дават тон в живота на други хора. Хахахаха!
    Диалект писмена форма… Безценно!

  15. Gloria

    @niki, @sole: Всеки може да си разкаже тук тъжната история, как учил, учил, мама и татко го издържали, завършил! а пък сега видиш ли, не може да се настани никъде за по-малко от 2000 лева заплата. Това е проблемът на всяко новоизлюпено пиленце, отглеждано с любов и грижа от мама и държавата. Щото чак като излезете от университета, става ясно, че колкото сте завършили гимназията, толкова сте взели и висшо, а това не е нормално. Това е изкуствено поддържана ситуациа, защото държавата на може да си позволи, 2/3 от гимназистите да излязат на совбодния пазар, както е в другите икономики и нито да са безработни, нито да им плаща помощи върви. У нас преходът не е извършен, а искуствено поддържан – икономиката би се сринала в противен случай. у нас държавата живее в социализма, а частният сектор се оправя в капиталов пазара, ама айде.. Пълно е със специалисти в големите градове. Я идете в Шумен да видите. Тамошният инженер в козметичния завод взима 4000 и нещо заплата. Но кой иска да живее в глухия Шумен? Не и мамините инженерчета.
    Хич не ревете, това е реалността, това е капитализмът. Като секне държавната поддръжка за университети – време е това да стане, нещата ще си дойдат на мястото.

  16. qwertz

    Ucha v Germaniq za Ingener (posledna godina) i s udovstvie bih se vurnal da rabotq v BG, no:
    1 ne vijdam pochti nikakvi obqvi za rabota v taq oblast.
    2 v DE startirash kato ingener s nachalna zaplata sredno mejdu 40000 – 45000€ (Brutto na godina, pone v München e taka), v BG kato chuvam kolegite pochvat na 1200 – 2000lv / Mesec (Sofia) puk za ostanalite gradove moje i za pod 1200lv na mesec da rabotqt…

  17. Sole

    Ami dragi balgarski rabotodateli zapo4nete da plashtate dobre na kadarnite i talantlivi injeneri i shte vidite kolko mnogo sa te. Za vashe sajalenie pove4eto ot tiax v momenta rabotiat v 4ujbina 🙂 Xaide deistvaite…………

  18. mm

    много ще търсят…
    катим кажеш 2000 лв нето и…почват да заекват

  19. niki

    Скоро пазглеждали ли сте обявите за работа че пишете глупости. Може и да търсат някои фирми инженери, обаче искат да плащат като на метачите на улиците. Затова не могат да си намерят кадри. Аз съм инженер, обаче си търса нискоквалифицирана работа, защото ми е обидно да работя висококвалифицирана такава, със съответните отговорности, а да ми плащат като на общ работник. Затова искам да работя като общ работник, а работодателя да си вземе неквалифициран "специалист" и да си го обучи, че да си го цени. Работодателите не търсат квалифицирани специалисти, а хора, които работят за малко пари, без значение каква работа вършат. Статията е абсолютна лъжа според мен, базирам се на личен опит.

  20. asd

    Да хващат по една свещ и да търсят … ха-ха-ха!
    Още дъъъълги години инженер нЕма да видите!

Коментар