Французин изключи неволно интернета на цяла община

Домашно устройство доведе до прекъсване на интернет в цяла френска община
(снимка: CC0 Public Domain)

Жител на Франция случайно прекъсна достъпа до интернет на всички жители на община Месанж (департамент Ланд), докато се опитваше да ограничи достъпа на децата си до мрежата през нощта. Причина за срива са използваните „заглушатели” на сигнал, които са забранени в страната.

Французинът преценил, че по време на пандемията децата му са се пристрастили към интернет и социалните мрежи. Той намира решение на проблема в един от интернет форумите, където го съветват да закупи „заглушители” за комуникация, според публикация на Националната агенция за радиочестоти.

Мъжът купил заглушителите и започнал да ги включва всяка вечер – от 12 до 3 часа сутринта. В резултат на това заглушителите на сигнала не само ограничили работата на интернет, но повредили и мобилните комуникации. Ефектът се оказва толкова голям, че нарушава комуникациите в съседно село. Властите са проучили проблема и иззели оборудването.

Във Франция използването на оборудване за заглушаване на комуникациите е забранено. Сега мъжът го грози глоба до 30 хиляди евро или арест за срок до 6 месеца. Делото ще бъде разгледано в съда. Агенцията вече е съставила протокол за нарушение и е изискала 450 евро от нарушителя, за да покрие разходите за възстановителни работи.

Коментари по темата: „Французин изключи неволно интернета на цяла община”

добавете коментар...

  1. Валери Стоилов

    Горкият човечец , наглеци как може прдавателя да е пвредил мобилна клетка ? Толкова ли са нежни клетките във Франция – каво ги пази от атмосверни разряди , военна радиотехника и космически лъчения ? Незаконно е само използването на предавателя но едва ли мощността му е толкова голяма – сигурно и местното енерго ще изреве че е изгорял трафопоста, ВИК , че водата е йонизирана …

  2. Мхм

    то трябва и малко акъл да разбереш, че си тъп като галош

  3. Българин

    HackRF One в близост до някоя WiFi релейка.

  4. до мхм

    То трябва и малко акъл и да вникнеш в написаното, но нали е пълно с разбирачи, които знаят всичко и коментират всичко.
    Пише, че заради блокиранията са се повредили мобилните комуникации, а от тази повреда е прекъснала връзката в съседното село.

  5. мхм

    глупости, тия заглушители дето се продаваха имат обхват няколко метра, заглушил чак съседното село

Коментар