TSMC се възползва от два фактора на пазара за чипове

Производството на чипове донесе 17 млрд. долара на TSMC за последното тримесечие
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Тайванският производител на чипове TSMC регистрира най-високите си приходи през първото тримесечие и рекордни продажби. Причини за успеха са силното търсене на световния пазар и нарастващите цени.

Най-голямо е търсенето на чипове в областта на производството на смартфони, компютри и автомобили. Продължителният недостиг пък е факторът, довел до нарастването на цените.

Приходите от 491,1 милиарда тайвански долара (17 милиарда щатски долара) през тримесечието бележат ръст от 35,5% на годишна база, надхвърляйки прогнозата на TSMC, публикувана през януари, за ръст между 29% и 33%. Очакванията бяха за приходи около 469 млрд. тайвански долара. Все пак пълният отчет за тримесечието ще стане ясен чак на 14 април.

Производителят на чипове по договор е основен доставчик на компоненти за водещите играчи на пазара за смартфони, включително Samsung и Apple. През януари компанията разкри планове за увеличаване на капиталовите разходи до $40-44 млрд. в сравнение с $30,4 млрд. през 2021 г., за да отговори на нарастващото търсене.

Конкурентният производител на чипове United Microelectronics регистрира 34,6% увеличение на приходите за първото тримесечие, достигайки 63,4 милиарда тайвански долара.

TSMC поддържа производството си в Китай и в момента, когато много други фабрики спряха дейността си там, заради местната политика за борба с пандемията. В края на март фирмата заяви, че ще „пренареди” производствените приоритети, за да се справи с промяната в търсенето, причинена от Covid-ограниченията в Шанхай и Шенжен. TSMC не планира да преразгледа своите прогнози за продажбите и капиталовите разходи за 2022 г., каза председателят Марк Лиу.

„Стратегията на TSMC относно набавянето на ключови материали като силициеви пластини и промишлени газове ще бъде ключова по време на брифинга за резултатите от първото тримесечие”, коментира по повод финансовите резултати Чарлз Шум, анализатор на Bloomberg Intelligence. „Нарастващото геополитическо напрежение и бавното увеличаване на капацитета в глобален мащаб оставят доста мъглява картината, когато става дума за доставките”.

Коментар