Първата гражданска мисия до МКС пристигна успешно

Space Dragon изведе четирима души на първата частна мисия до МКС
(снимка: Axiom Space)

Капсула SpaceX Dragon с първия напълно частен космически екипаж се скачи с Международната космическа станция. Четиримата пътници бяха „изстреляни” от космическия център Кенеди във Флорида в петък сутринта без никакви съществени смущения. Пътуването им до МКС отне около 20 часа.

Единственото притеснително събитие бе, че Dragon изпита проблем с излъчването на видео, преди да започне скачването, което доведе до 45-минутно забавяне. В резултат капсулата остана на около 20 метра от МКС, докато SpaceX отстрани проблема.

Членовете на екипажа са командирът и бивш астронавт на НАСА Майкъл Лопес-Алегрия и бизнесмените Лари Конър, Ейтан Стибе и Марк Пати. Очаква се четиримата да прекарат осем дена на космическата станция. Те ще провеждат научни експерименти, заедно с „информационни и търговски дейности”. На връщане ще донесат различни проби за научно-изследователска работа на Земята.

Eкипажът се състои от бивш астронавт на НАСА и трима бизнесмени
(снимка: Axiom Space)

Изцяло гражданската мисия на Axiom Space, AX-1 е първата от няколко частни мисии до МКС, които компанията планира да проведе през следващите години. Амбицията на Axiom е да изгради първия търговски модул на космическата станция, както и модул, в който се помещават спортна арена и филмово студио.

Според публикация на Engadget, очаква се станцията Axiom и прикрепеният модул за филмово студио да се отделят от МКС през 2028 година.

Коментар