Хакната NFT платформа връща парите на клиентите

Хакове и масови кражби на криптовалути белязаха последната година
(снимка: CC0 Public Domain)

Ronin Network – компанията за криптовалути и NFT игри, която беше хакната миналия месец – обяви, че ще възстановени липсващите суми на клиентите си. Общият размер на откраднатите виртуални пари се оценява на над 600 млн. долара.

Хакери източиха платформата Ronin на 23 март, след като използваха пробойна в сигурността. Изчезналите суми са на хора, участвали в играта Axie Infinity. Възстановяването става възможно след операция, която от компанията определят като „кеш-инжекция”, съобщи BBC.

Ronin потвърди, че всички пари вече ще бъдат в безопасност след кешовата инжекция от страна на криптовалутния гигант Binance. Той е инвестирал 150 милиона долара във фирмата. Останалите пари, дължими на клиентите, ще бъдат изплатени от парични резерви, се казва в съобщението. Успоредно с това компанията работи с правоприлагащите органи, за да възстанови останалата част от парите.

Борсата Ronin Network е пряко свързана с играта Axie Infinity, която има милиони играчи по целия свят, но най-вече във Филипините. Там играенето се е превърнало в занимание на пълен работен ден и потенциално доходоносна „професия”.

В рамките на играта участниците трябва да преборят малки анимационни същества, наречени „акси”-та. По този начин хората могат да спечелят пари във вид на криптовалута и да съберат незаменими токени (NFT) в играта. Ronin Network позволява на играчите да обменят цифровите монети, които печелят в Axie Infinity, с други криптовалути като Ethereum.

Фирмата призна, че са ѝ били нужни шест дена, за да забележи, че хакер е използвал пробив в сигурността, за да източи криптовалутата към себе си – по това време стойността на монетите е нараснала от 540 милиона долара до 615 милиона.

Случаят се определя от специалистите като втория най-голям крипто-хак в историята на тази технология и най-нов в поредицата от масови кражби на криптовалути през последната година на обща стойност над 2 милиарда долара.

Коментар