САЩ извадиха уеб-услугите от списъка със санкции

Американските уеб-услуги ще останат достъпни за санкционираните руснаци
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на финансите на САЩ публикува документ, според който руснаците, включително подложените на лични санкции, ще могат да използват американски комуникационни уеб услуги и техните премиум версии, както и имената на домейните си от американски регистратори.

Т.нар. общ лиценз, който се прилага за неограничен брой лица, позволява на санкционирани компании и граждани да използват американски комуникационни услуги за неопределено време. Към тях спадат мигновени съобщения, имейл услуги, социални мрежи и файлови хранилища, съобщи RBC.

Документът се отнася и за премиум версиите на тези услуги: видео разговори Zoom, облачно съхранение на Dropbox, уеб хостинг, намиращ се в юрисдикцията на САЩ, както и плащане за регистрация и подновяване на имена на домейни, например в GoDaddy. Но за санкции, свързани с Иран и Крим, правителството не прави такива изключения.

Наскоро стана известно също, че Белият дом е изключил от списъка със санкции американски компании, които произвеждат телекомуникационно оборудване и предоставят свързани услуги – те бяха посъветвани да не напускат руския пазар.

Коментар