Блокчейн позволява плащане само с пръстов отпечатък

Биометрични скенери на Hitachi, съчетани с блокчейн, ще улеснят плащанията
(снимка: Hitachi)

Системите за биометрично удостоверяване вече са нещо обичайно при ползване на услуги и плащане на покупки. Обикновено идентифицирането става с глас, пръстов отпечатък или лице, но платежната система получава достъп до банковата карта на клиента, която също трябва да бъде представена, макар и през смартфон. Hitachi предлага блокчейн технология, която прави възможно плащането само с пръстов отпечатък.

Японската компания е разработила биометрична система за удостоверяване, която разпознава модела на кръвоносните съдове на пръста на потребителя, докато взаимодействието с бази данни на трети страни се извършва с помощта на технологията за разпределен регистър (блокчейн), защитавайки по този начин транзакцията.

Клиентът трябва единствено да регистрира биометричните си данни в системата предварително и след това ще може да плаща за услуги, без да носи със себе си банкова карта или смартфон, разказва за иновацията Nikkei Asian Review.

Системата позволява да се изискват и други данни, включително информация за наличието на сертификати за ваксинация и доказателство за възраст. Самата Hitachi няма да съхранява личните данни на клиентите, а само ще организира взаимодействие с бази данни на трети страни чрез блокчейн.

Операции като плащане на хотелски услуги, например, ще отнемат с 40 секунди по-малко време отколкото преди. Компанията ще печели от комисионни от транзакции и продажба на биометрични скенери. След три години Hitachi възнамерява да увеличи оборота си от продажба на този тип продукти и услуги до 81 милиона долара.

Коментар