Спирането на 3G крие рискове за важни системи

Свързаните устройства, ползващи 3G връзка, са под риск от спирането на тези мрежи
(снимка: CC0 Public Domain)

Все повече телекомуникационни компании въвеждат пето поколение мрежови услуги, като в същото време прекратяват работата на старите мрежи. Един след друг телекомите обявяват край на стария стандарт 3G. Но това може да смути работата на някои по-специални видове устройства, предупреждават специалисти.

Защо го правят?

За операторите спирането на 3G е решение, което е въпрос на ефективност. Докато надграждат своите мрежи до най-новите технологии, те изключват остарелите 3G системи и използват освободената честотна лента за по-нови услуги. Така се надяват да бъдат и по-печеливши.

За повечето хора това не е проблем. Предложенията за 5G смартфони са многобройни и дават достатъчно голям избор за съвременния човек. Но не всички комуникации се осъществяват чрез смартфон, нали? И не всички се осъществяват чрез телефон изобщо.

Кои устройства може да пострадат

Някои алармени системи работят с телекомуникационни карти от ерата на третото поколение мрежи, предупреждават хора от бранша. Става дума за пожароизвестителни аларми и също така аларми за влизане с взлом. Такива системи могат да се окажат без връзка след изключване на 3G мрежите.

Възрастните хора с по-стари телефони, които са си свикнали от години с тези устройства, може да установят, че апаратите им вече не стават за „ало”. На теория те трябва да преминат към по-ново поколение уреди, но това е трудно до невъзможно при възрастните хора.

Проблеми със спирането на 3G могат да имат и пробационните служби по света, които проследяват освободените затворници посредством глезенни гривни. Тези гривни нерядко също работят с по-старото поколение SIM карти и могат да се окажат офлайн изневиделица. А това никак не е желано от пробационните служби.

По подобен начин могат да се окажат неработещи и някои „здравни” апарати за възрастни хора – различните видове медицински огърлици и гривни, които следят важни жизнени параметри (пулс, кръвно налягане, движение). Тези устройства са предназначени да свързват потребителите с центрове за спешни повиквания в случай на инцидент. Освен, че някои от тях може да спрат да работят, техните потребители най-вероятно няма да разберат навреме, че устройствата вече не са функционални.

Има и немалко асансьори, които работят със SIM карти от времето на третото поколение мрежи. Аварийните обаждания могат да се окажат невъзможни, ако тези карти не бъдат подменени с нови.

Някои коли и автобуси, чиито дигитални системи разчитат на стари комуникационни протоколи, също могат да имат проблем. Превозните средства, които не са модернизирани откъм комуникации, може да останат „на трупчета”.

Колко сериозна е опасността?

Засега не е ясно колко устройства по света биха били засегнати от спирането на третото поколение мрежи. Никоя секторна организация в нито една страна няма точни цифри, за да подскаже колко биха били потенциалните жертви.

Предполага се, че старите SIM карти са около 1% от всички действащи карти. Това означава относително малко число. В случаите, когато тези устройства са медицински уреди обаче цената на липсата на адекватна мрежова връзка може да се окаже доста висока, коствайки човешки живот.

Какво препоръчват специалистите

Всички, които използват някакъв вид свързани устройства, следва да се обърнат към своя доставчик, за да се уверят, че техниката им е модернизирана и адаптирана, за да е в състояние да работи с новото поколение мрежови връзки и да не зависи от 3G.

Коментари по темата: „Спирането на 3G крие рискове за важни системи”

добавете коментар...

  1. Blackthorn

    “Малка” корекция – не става дума за картите а за поколението на мрежата, което поддържа броудбанд модемът на устройството!

Коментар