Медицинска лепенка следи жизнените показатели

Новият пластир с вграден чип на Imec работи най-малко седем дни (източник: Holst Centre / Imec)

Европейски разработчици показаха на CES 2019 миналата седмица електронна медицинска лепенка за еднократна употреба с интегрирана система за наблюдение на ключови жизнени показатели. Новият пластир е създаден от белгийския изследователски център Holst Centre, основан от Imec, и холандския център за приложни научни изследвания TNO.

Разработката обещава по-евтина алтернатива на съществуващите решения за подобна цел. В същото време се повишава нивото на комфорт при носене на лепенката и продължителността на нейната активна употреба, благодарение на по-издръжлива батерия. Всъщност, пластирът с цялата си електроника е продукт за еднократна употреба.

Според разработчиците, съществуващите аналози наблюдават жизнените показатели на пациентите за не повече от 4 дни. Новият пластир с вграден чип Imec MUSEIC V3 работи най-малко седем дни. Батерията е направена от материали, които не съдържат вредни за околната среда съединения и могат да се изхвърлят без специални предпазни мерки.

Използването на електронни медицински пластири улеснява пациентите в процеса на възстановяване, без да е необходимо да посещават лекаря. Пациентът може да бъде изписан рано и да завърши лечението си у дома с дистанционно наблюдение от лекуващия лекар на жизнените показатели.

Пластирът е изработен от биосъвместими материали, толерантни към кожата (източник: Holst Centre / Imec)

В допълнение към проследяването на активността на сърдечния мускул, новият пластир има и акселерометър, който дава информация за физическата активност на пациента. Предвидени са също измерване на съпротивлението на кожата и изпотяването, както и температурни индикатори.

Ключова иновация е сензорът, който определя степента на насищане с кислород в кръвта (SpO2). Своевременното отчитане от SpO2 може да предотврати спиране на дишането и спиране на сърцето, което прави разработката особено ценна.

Пластирът е изработен от биосъвместими материали, толерантни към кожата. Основата – тънка, гъвкава и еластична – е направена от термопластичен полиуретан. Все още обаче няма информация кога ще бъде готов комерсиалният вариант на продукта.

Коментар