IBM показа комерсиален квантов компютър

Изчислителната система Q System One е поместена в голяма стъклена камера с височина почти три метра (източник: видео IBM Research)

IBM е доста напред в квантовите разработки, доказателство за което е и представянето на компанията на CES 2019 тази седмица. Американският технологичен гигант показа в Лас Вегас комерсиален вариант на квантовия компютър Q System One.

Иновативната машина с 20 кубита може да се използва за научни изследвания и бизнес задачи. Към момента Q System One е достъпна само за партньори на IBM, поради което няма публична информация за цената на квантовия компютър.

Изчислителната система е поместена в голяма стъклена камера с височина почти три метра, а самото стъкло има дебелина 1,3 сантиметра. Q System One е изградена от модули и се обслужва лесно, но това могат да правят само специалисти на IBM.

Квантовите машини превъзхождат класическите компютри, тъй като тяхната основна информационна единица – квантовият бит (кубит), може, за разлика от обикновения бит, да се намира едновременно в две състояния, което подобрява значително паралелните изчисления.

Коментари по темата: „IBM показа комерсиален квантов компютър”

добавете коментар...

  1. Фофу

    И я че си купим един, да ми смята колко сол да слагам на зейето и паралелно с това по какъв график да го претачам.

  2. Българин

    Като започнат да ги продават по магазините ще си купим по един.

  3. 112

    Аз пък все си мислех че Гугъл са най-напред а то какво се оказа.

Коментар