Япония възражда чип индустрията си с белгийска помощ

Възраждането на японската чип индустрия ще започне с трансфер на технологии от Белгия
(снимка: IMEC)

Японското правителство възнамерява да възроди чип индустрията в страната, провокирано от глобалната криза с полупроводниците и усложнената геополитическа обстановка. Една от първите стъпки в това направление е партньорство с белгийската компания IMEC, която ще достави на японците напреднала 2-нанометрова технология за чипове.

Наскоро ръководителят на новото японско предприятие Rapidus, министърът на икономиката, търговията и индустрията Нишимура Ясутоши и главният изпълнителен директор на IMEC Люк Ван ден Хоув позираха заедно за възпоменателна снимка. Страните се договориха за сътрудничество, което предвижда трансфер на 2-нм технология за производство на чипове от Белгия в Япония, съобщи ETNews.



По-рано Япония и САЩ се договориха да изградят в страната център за изследвания в областта на производството на чипове по най-модерните технологични процеси – до 2 нм и по-тънки. За управление на производството беше създадено съвместно предприятие Rapidus, което включва осем от най-големите японски конгломерати: Toyota, Sony, Kioxia, NTT, Denso, NFC, Mitsubishi UFJ Bank и Softbank.

Сега белгийският център IMEC обещава да стане донор на технологии за японските амбиции в полупроводниците. Освен това Япония върви към тясно сътрудничество с холандската компания ASML и вероятно в най-скоро време ще бъде формализирано и партньорството с нея.

В момента ASML е единствената компания, която произвежда литографски скенери за чипове със стъпка на елемента по-малка от 10 нм. Без такова оборудване японците дори не могат да мечтаят за производство на 2-нм чипове.

Според плановете на Rapidus, производството на чипове в Япония по 2-нм стандарт ще започне през 2025 г., а с още по-тънки технологични процеси – през 2027 г. Цялата необходима технология ще бъде заимствана от IMEC, ASML и евентуално TSMC чрез участието на САЩ.



Известно е, че TSMC ускорява прехвърлянето на производството на чипове от Тайван към САЩ. Това се дължи на нарастващата вероятност от “специална операция” на Китай срещу Тайван. Време е САЩ и съюзниците им да сложат “яйцата” си в различни кошници, коментират анализатори.

Коментари по темата: „Япония възражда чип индустрията си с белгийска помощ”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Та япония реши да мине
    от факс
    На 2нм чипове
    Така ще има най-тънкият факс.

Коментар