Пропадането на РС пазара спира през следващата година

Доставките на готови настолни компютри ще възлязат на 86,4 милиона броя през 2022 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на настолни компютри почти ще спре да намалява през следващата година, прогнозират източници от далекоизточната индустрия, на които се позовава публикация на Digitimes Research.

Трудната година за компютърния пазар е към края си и анализаторите вече се ангажират с оценки и прогнози. Прави впечатление, че данните за настолните РС са по-оптимистични, отколкото за лаптопите.



Доставките на мобилни компютри паднаха с 20% тази година, докато отстъплението при настолните РС е само 11%. През следващата година спадът на пазара на настолни компютри ще бъде ограничен до 2,1%, според Digitimes Research.

През трите тримесечия на 2022 г. корпоративният сектор е поддържал търсенето на настолни системи, но през четвъртото обемът на доставките се очаква да падне с 11,7%. Повечето производители са натрупали впечатляващи запаси от продукти в складовете си и затова не бързат да доставят нови продукти на пазара.

За цялата 2022 г. се очаква да бъдат доставени 86,4 милиона готови настолни РС. Това е с 10,9% по-малко от резултатите за 2019 г., които са взети като база за сравнение, поради липсата на влияние на пандемичния фактор.

През следващата година доставките на настолни компютри няма надвишат 84,6 милиона броя, което съответства на спад от 2,1% спрямо текущата година, сочи анализът.

През първото тримесечие на 2022 г. бяха доставени 21 милиона настолни компютри, през второто пазарът отбеляза пик от 24,3 милиона единици, но през третото доставките паднаха до 22 милиона, като се очаква да намелят до 19,2 милиона броя през последната четвърт на годината.

Почти 13% от сегмента формират компютрите „всичко в едно” с моноблок дизайн. Доставките им за годината ще възлязат на 11,06 милиона единици. Тези компютри бяха най-популярни през 2021 г. с продажби в размер на 14,32 милиона броя. Очаквано тази година доставките ще намалеят с 22%.

Най-големият производител на моноблок РС по договор беше тайванската Quanta Computer, която изпълнява поръчки за Apple, но в края на тази година компанията слезе на трето място. Втора е Compal (Тайван) с основен клиент Lenovo, отстъпвайки по обем на производството на HP Inc. Четвъртото място е за Wistron (Тайван), която произвежда „всичко-в-едно” PC за Dell. Трите тайвански фирми контролират 72% от пазара.



Следващата година доставките на настолни устройства „всичко в едно” може да нараснат с няколко процента, според анализаторите на DigiTimes Research. Търсенето на Apple iMac, който се върна към растеж, ще допринесе за подема в този сегмент от РС пазара.

Коментар