Финансисти: криптовалутите да се регулират като ценни книжа

Съществуващите норми за търговията с ценни книжа са приложими и върху виртуалните пари, смятат американски топ-финансисти (снимка: CC0 Public Domain)

Повечето криптовалути вероятно ще бъдат регулирани съгласно съществуващите закони за ценни книжа след колапса на криптоборсата FTX, а традиционни играчи като Нюйоркската фондова борса може да преминат към токенизирана търговия. Това обяви шефът на Intercontinental Exchange Inc. – компанията собственик на NYSE.

„Те ще бъдат регулирани и ще се третират като ценни книжа“, каза главният изпълнителен директор на ICE Джефри Спречър за криптовалутите по време на конференция за финансови услуги. „Какво означава това? Означава повече прозрачност, означава сегрегирани клиентски средства. Ролята на брокера като брокер-дилър ще бъде надзор и борсите ще бъдат отделени от брокерите. Сетълментът и клирингът ще бъдат отделени от борсите”.



FTX, една от най-големите крипто-борси в света, обяви фалит през ноември, след като около 6 милиарда долара бяха изтеглени за 72 часа. Конкурентната криптоплатформа Binance се оттегли от спасителна сделка, а основателят на FTX беше обвинен в насочване на клиентски депозити към свързаната търговска фирма.

Спречър не е убеден, че са необходими нови закони, които да управляват търговията с криптовалута. „Законите вече съществуват и мисля, че те просто следва да бъдат прилагани по-строго“, каза той.

Очаква се Комисията по ценни книжа и борси в САЩ да стане основен регулатор на криптовалутите в САЩ, обяви нейният председател Гари Генслер. Той смята, че повечето крипто токени са ценни книжа.

„Управляваме борса за ценни книжа, така че можем да си представим как извършваме токенизирана търговия“, каза Спречен от ICE, визирайки Нюйоркската фондова борса. „Не е толкова различно от акциите и другите видове ценни книжа.“

Коментар