Huawei дава ключови 5G лицензи на Oppo и Samsung

След санкциите Huawei интензивно работи за монетизиране на патентното си портфолио
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайската компания Huawei Technologies, която е под санкции от САЩ, е дала лицензи за ключови технологии, които притежава, на своя конкурент Oppo. Нещо повече, Huawei е лицензирала за първи път свои 5G разработки на корейската Samsung Electronics.

Сделката с Oppo, който е четвъртият по големина производител на смартфони в света по обем на доставките, е най-големият договор с интелектуална собственост на Huawei с местни партньори на китайския пазар. Става въпрос за решения, свързани с 5G и Wi-Fi мрежите, както и с аудио и видео технологии, съобщи Nikkei Asian Review.



Huawei има споразумения за кръстосано лицензиране с 20 компании, включително китайски и чуждестранни. От последните Samsung е най-големият партньор на Huawei по брой използвани патенти и продадени устройства с тях, а Oppo е най-значимата китайска компания по същите параметри.

Известно е, че Huawei интензивно работи за монетизиране на своето патентно портфолио, след като санкциите на САЩ започнаха да създават сериозни пречки за развитието на бизнеса на компанията, пряко свързан с продажбите на смартфони и телекомуникационно оборудване.

Huawei първа създаде чипсет с интегриран 5G модул, но трябваше да напусне този сегмент от бизнеса, след като Вашингтон я лиши от достъп до американски технологии и респ. от възможност за пълноценно сътрудничество с водещите производителите на чипове. Сега компанията може да купува само готови чипсети на Qualcomm, които са изкуствено понижени до 4G. В същото време Huawei все още има огромно портфолио от 5G патенти.

Сделката ще даде на Oppo достъп до най-модерните технологии на Huawei, а последната, от своя страна, ще може да използва някои от патентованите решения на Oppo. Стойността на сделката не беше оповестена, но по данни на Huawei, приходите на компанията от лицензи за периода от 2019 г. до 2021 г. възлизат на 1,2-1,3 милиарда долара и делът им нараства.



По брой на патентите, издадени през 2021 г., Huawei е на първо място в китайските и европейските патентни служби и на пето място в САЩ. Компанията продължава да следва стратегия на дългосрочни инвестиции в научноизследователска и развойна дейност и възнамерява да обогати портфолиото си от интелектуална собственост. В края на 2021 г. Huawei е имала 107 000 служители в R&D звеното, което е около 55% от цялата ѝ работна сила.

Коментар