Британците се отървават постепенно от 2G и 3G

Мобилните мрежи от второ и трето поколение отстъпват място на 5G
(снимка: CC0 Public Domain)

Обединеното кралство постепенно ще изведе от употреба мрежите от второ и трето поколение (2G и 3G) до 2033 г., съобщи правителството. Датата за „изключване” е договорена с операторите на мобилни мрежи Vodafone, EE, Virgin Media, O2 и Three.

Някои от телекомите вече са започнали премахването на 3G инфраструктурите си и имат заложени срокове за извеждане от употреба на 2G и 3G мобилните услуги. Секретарят по културата Надин Дорис казва, че този ход ще помогне на Обединеното кралство да направи по-плавен преход към по-бързи мрежи.

„5G технологията вече революционизира живота и бизнеса – свързва хората в Обединеното кралство с по-бързи мобилни данни и прави бизнеса по-продуктивен”, добави тя, цитирана от BBC.

Правителството обеща и помощ за финансирането на надеждността на мобилните мрежи на Обединеното кралство, като прекрати прекомерната зависимост на страната от малък брой доставчици и улесни навлизането на нови производители на оборудване на пазара.

Основателят на Assembly Research Матю Хаует коментира че прекратяването на използването на старите мрежи вероятно ще се случи по-рано от крайния срок, заложен от правителството – 2033 г. Изключването ще засегне всички видове по-стари устройства, като например смартфоните само с 3G функционалност.

„Разбира се, ще има хора, които все още могат да разчитат на телефон с 2G/3G, за да извършват повиквания при спешни случаи”, уточни Хаует.

Както може да се очаква в подобна ситуация, 5G покритието ще се разширява в Обединеното кралство. През юли един от местните телекоми обяви, че клиентите ще могат да получават 5G покритие „навсякъде” в страната до 2028 г.

Коментар