Високи „мачти” подобряват 5G покритието в селата

Високите мачти за телекомуникационни мрежи често се посрещат с известно социално напрежение
(снимка: CC0 Public Domain)

Британското правителство е решило да разреши инсталирането на по-високи „мачти” за клетките на телекомуникационните оператори с цел ускоряване на въвеждането на 5G покритие в отдалечените, селски райони. Носещите греди ще могат да достигат 30 метра височина. Практиката е интересна за всички други страни, където предстои изграждането на пето поколение телекомуникационни мрежи, особено ако селските райони са белязани от разнообразен и планински релеф.

По принцип височината на стълбовете, които носят антените на мобилните оператори, са с височина до 20 метра. Новите обаче ще могат да са високи до 30 метра, съобщи BBC. Фирмите-инсталатори няма да имат нужда от специално разрешение за инсталиране на по-високите греди в зоните, където са необходими. Единственият случай, където ще се прилагат по-строги правила и може да е нужно одобрение, ще са защитените зони, националните паркове, резерватите и „зони с изключителна природна хубост”.

Високите мачти за телекомуникационни мрежи често се посрещат с известно социално напрежение – навсякъде по света. Голямата им височина се „набива на очи” и видът им смущава хората. Това нерядко предизвиква брожения и дори откровени страхове.

Независимо от това обаче британското правителство намира за по-удачно да разреши поставянето на подобни съоръжения. Аналогична практика има и във високопланинските региони на Австрия, например.

Петото поколение

5G използва по-високочестотни вълни, така че към една клетка на мрежата могат да бъдат свързани повече устройства и всички те могат да разчитат на по-висока скорост. Обсегът обаче е по-малък и са нужни повече мачти.

Британският подход предвижда мобилните оператори да бъдат „насърчавани” да се съсредоточат върху подобряването на съществуващите мачти, а не върху изграждането на нови, заяви Департаментът за цифрови технологии, култура, медии и спорт.

„Искаме да изравним достъпа до мобилни услуги в страната и да прекратим практиката да има „петна” от неравномерни и лоши сигнали в селските общности”, каза министърът на културата Оливър Даудън. „Тези практически промени постигат баланс между премахването на ненужните бариери, пречещи на по-доброто покритие, като същевременно се гарантира, че защитаваме ценните пейзажи”.

Регулацията според новите британски условия предвижда:

  • Съществуващите мобилни мачти да бъдат надградени, без предварително одобрение, така че да могат да боравят с 5G;
  • В незащитени зони увеличението на мачтата може да достигне до 25 метра;
  • Допустимо е и по-голямо увеличаване на височината, с одобрение от местната власт;
  • Нови мачти могат да бъдат изграждани с височина до 30 м в незащитени зони и до 25 м в защитени зони (с одобрение от органа за планиране).

Дигитална пропаст

Не само във Великобритания, но и в много други страни различията в качеството на мобилните комуникации и възможностите за използване на бърз интернет се разглеждат като нова разделителна линия в дигиталното общество – нова „дигитална пропаст”.

Получава се така, че градските райони имат инфраструктура за ултрабърз 5G интернет, докато в селските и отдалечените райони много домакинства изобщо нямат мобилна връзка, нито дори от второ поколение. Ако искат да се обадят някому, те трябва да отидат до определено място, където мобилната мрежа „достига”, като понякога това място може да е на километри от селището.

Подобно разделение изпъкна силно през последната година, в условията на пандемия, когато възможността за достъп до качествена мобилна мрежа се оказа решаваща за мнозина. В днешно време обаче е важно да има не само гласови разговори, но и възможност за бърз пренос на данни и провеждане на видеоконферентни срещи.

Осигуряването на по-добра свързаност за селските региони се разглежда не само като възможност потребителите да бъдат по-свързани, но и като важен фактор жителите да имат повече възможности да работят от своите селски къщи, което пък е важно за качеството на живот.

Коментари по темата: „Високи „мачти” подобряват 5G покритието в селата”

добавете коментар...

  1. Стамова

    Високите мачти подобряват покритието, но при увеличена мощност на предавателите. Което пък е свързано с увеличаване на вредното въздействие на микровълните върху живите същества. Но, “бизнесът” и регулаторите не се интересуват от това.

  2. Anonymous

    Как ще ги опазят от хората които вярват, че 5G психотроно оръжие?
    Освен това е много подозрително по селата да облъчват хора и животни има нещо тайно и заговор.

  3. Anonymous

    Браво! Тъкмо в кошарата ми на село покритието е най-зле, а баш там 5G ми е най-нужно. Овцете вече ми блеят за 6G, щото не може така без астрономически битрейт и пет мачти в двора да си джиткат.

Коментар