Производството на iPhone спряло през октомври

Недостигът на компоненти засегна много сериозно производството на iPhone и iPad
(снимка: CC0 Public Domain)

Производството на iPhone и iPad в Китай напълно е спряло през октомври, за първи път от 10 години. Това е резултат от недостига на компоненти, причинен от пандемията от коронавирус, според източници от далекоизточната индустрия.

Apple беше принудена да прекрати производството на мобилни устройства в Китай  за няколко дни през октомври 2021 г., съобщи Nikkei Asia. Освен проблемите с доставката на компоненти, за кризата повлияха и китайските власти, които ограничиха потреблението на електроенергия в цялата страна.

За партньорите-асемблатори на Apple спирането на производството беше значителна загуба, тъй като ограниченията съвпаднаха с т.нар. „златна седмица” на китайските празници през октомври. По това време на годината фабриките работят 24/7, за да отговорят на засиленото търсене на устройства по време на ваканционния сезон.

„Поради ограничения брой компоненти и чипове, нямаше смисъл да се работи извънредно по празниците и да се плаща допълнително на работниците”, казва мениджър на веригата за доставки. „Това никога не се е случвало. В миналото Златната седмица на Китай винаги е била най-натовареното време, през което всички увеличават производството”.

Apple започна да ревизира прогнозите си за продажби на новия iPhone 13 през октомври. Месец по-късно компанията беше принудена да намали производството и на таблети iPad. През декември прогнозите на Apple за производство на iPhone 13 до края на 2021 г. паднаха до 83-85 милиона броя от първоначалните 95 милиона единици.

Според източници от индустрията, през септември и октомври тази година производството на iPhone 13 е намаляло с 20% спрямо планираните от компанията обеми. Това се случи дори след като Apple даде приоритет на компонентите за новия флагмански смартфон в ущърб на другите си продукти – iPad, iPhone 12, iPhone SE и др.

През същия период преразпределението на компоненти доведе до още по-голям спад в производството на таблети iPad – с около 50% от планираните бройки. Прогнозираните производствени обеми за по-стари поколения iPhone са намалели с около 25%. До ноември ситуацията с iPad и по-старите iPhone не се подобри много.

В резултат на това Apple беше принудена да намали общите си прогнози за 2021 г. за пускане на iPhone 13 от първоначалните 95 милиона на 83-85 милиона. Това се случи за първи път от началото на пандемията от коронавирус, която започна през декември 2019 г.

Дори и с увеличаване на производството през ноември, Apple все още изостава с около 15 милиона бройки от целта си за производство на iPhone през 2021 г., която бе обявена в началото на годината и възлиза на 230 милиона единици.

Коментар