Ще се превърнат ли в кирпич 4G смартфоните

Много 4G смартфони ще станат ненужни след деактивиране на мрежите от трето поколение
(снимка: CC0 Public Domain)

Изключването на третото поколение клетъчни мрежи (3G) от операторите по света ще доведе до масов отказ на много смартфони, които поддържат 4G мрежи. Те ще се превърнат в мини-таблети, способни да провеждат разговори само през интернет.

Много смартфони, поддържащи 4G мрежи, ще спрат да функционират пълноценно, когато операторите деактивират 3G мрежите, алармира порталът GSM Arena. В близко бъдеще това може да се случи например в Австралия, макар че всъщност не зависи от държавата.

Според изявление на Австралийския орган за комуникации и медии (ACMA), мрежите от трето поколение в страната ще спрат да работят след няколко седмици. Един от най-големите мобилни оператори в Австралия, TPG Telecom (известен също под марката Vodafone), вече предприе тази стъпка, а останалите компании ще последват примера му най-късно до края на лятото на 2024 г.

След това всички сравнително стари 4G смартфони ще загубят възможността да извършват разговори през клетъчни мрежи, както и да получават SMS съобщения, например от банка. За тази цел потребителите ще трябва да използват мобилен интернет или Wi-Fi мрежи. Това ще засегне само модели, които не поддържат технологията VoLTE.

LTE е друго име за клетъчни мрежи от четвърто поколение. Смартфоните, които не са оборудвани с VoLTE, използват 4G мрежи само за достъп до интернет и извършват разговори и работят с SMS през 3G мрежи.

Кой е в опасност

Деактивирането на 3G мрежи по принцип ще остави всички любители на класическите мобилни телефони без комуникация – те по правило не поддържат по-модерни клетъчни мрежи.

Поддръжката на VoLTE в момента присъства в по-голямата част от смартфоните, с изключение, може би, само на най-бюджетните. Масовото му внедряване в умните мобилни телефони обаче не се случи веднага – много марки го внедриха чак през 2017-2018 г. Освен това при някои модели, които имаха VoLTE технология, не беше възможно да я активирате по подразбиране – трябваше да се въвеждат специални кодове.

От това следва, че собствениците на смартфони от пет до шест години с голяма степен на вероятност няма да почувстват негативните последици от изключването на 3G мрежите. Собствениците на по-стари мобилни телефони имат още една причина да си купят нова джаджа.

По-сложно, отколкото изглежда

Деактивирането на 3G мрежите ще засегне не само старите смартфони, но и доста други умни устройства, които нямат нужда от разговори, а само от достъп до интернет. Това са например смарт часовници с вграден клетъчен модем – те не винаги поддържат 4G мрежи; много бюджетни версии са ограничени само до 3G.

Това често се среща, например, в детските интелигентни часовници, където клетъчният модул отговаря само за изпращане и получаване на текстови съобщения. Деактивирането ще засегне и стари таблети с 3G модем, терминали за банкови карти, аларми с гласови и текстови сигнали, различно умно медицинско оборудване и други устройства.

Коментар