ЕС разследва Meta за безопасността на децата

ЕС е загрижен за безопасността на децата в платформите Facebook и Instagram
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, заяви, че проучва дали платформите на Facebook и Instagram на Meta „могат да стимулират поведенчески пристрастявания у децата, както и да създадат така наречените „ефекти на заешка дупка”. Разследването беше започнато съгласно Закона за цифровите услуги, новаторски акт на Европейската комисия, целящ да се справи с вредното съдържание.

Meta, компанията майка на Facebook, е подложена на голямо разследване от Европейския съюз за предполагаеми нарушения на строгия закон за онлайн съдържание и в частност – рисковете за безопасността на децата. Комисията е загрижена за проверката на възрастта в платформите на Meta, както и за рисковете за поверителността, свързани с алгоритмите за препоръки на компанията.

„Искаме младите хора да имат безопасни, подходящи за възрастта си преживявания онлайн и сме прекарали десетилетие в разработването на повече от 50 инструмента и политики, предназначени да ги защитават”, каза говорител на Meta пред американската медия CNBC по повод разследването.

„Това е предизвикателство, пред което е изправена цялата индустрия, и очакваме с нетърпение да споделим подробности за нашата работа с Европейската комисия”, допълни той.

Европейската комисия уточни, че решението ѝ да започне разследване идва на фона на предварителен анализ на доклада за оценка на риска, предоставен от Meta през септември 2023 г.

Тиери Бретон, комисарят на ЕС за вътрешния пазар, заяви, че регулаторът „не е убеден, че Meta е направила достатъчно, за да спази задълженията на DSA за смекчаване на рисковете от отрицателни ефекти върху физическото и психическото здраве на младите европейци на своите платформи”.

ЕС ще извърши задълбочено разследване на мерките за закрила на децата, предприети от Meta, „като приоритет”. Блокът може да продължи да събира доказателства чрез искания за информация, интервюта или проверки.

Започването на разследване по DSA позволява на ЕС да предприеме допълнителни стъпки, включително временни мерки и решения за несъответствие. Комисията може също да преосмисли ангажиментите, поети от Meta, за да отстрани опасенията си.

Meta и други американски технологични гиганти все повече се оказват в центъра на вниманието на ЕС след въвеждането на Закона за цифровите услуги на блока, новаторски акт на Европейската комисия, който се стреми да се справи с вредното съдържание.

Съгласно DSA на ЕС, компаниите могат да бъдат глобени до 6% от глобалните си годишни приходи за нарушения. Блокът тепърва ще налага глоби на технологични гиганти съгласно новия си закон.

През декември 2023 г. ЕС откри процедура за нарушение срещу X, социалната мрежа, известна преди като Twitter, поради предполагаем неуспех в борбата с дезинформацията и манипулирането на съдържание.

Комисията също разследва Meta за предполагаеми нарушения на DSA, свързани с боравенето с изборна дезинформация. През април блокът започна разследване на компанията и изрази загриженост, че Meta не е направила достатъчно за борба с дезинформацията преди предстоящите избори за Европейски парламент.

ЕС не е единственият орган, който предприема действия срещу Meta, поради опасения за безопасността на децата. В САЩ главният прокурор на Ню Мексико съди компанията по обвинения, че Facebook и Instagram са позволили сексуално насилие над деца, привличане и трафик.

Говорител на Meta каза по този повод, че компанията внедрява „сложна технология” и предприема други превантивни стъпки за изкореняване на „хищници”, визирайки потребители, които посягат на децата в мрежата.

Коментар