10 алтернативи на Zoom за видеоконференции

Видеоконферентните връзки станаха особено актуални в последните месеци
(снимка: CC0 Public Domain)

Да се видим с хора от семейството, които са надалеч, да разговаряме с колеги или да проведем интервю с кандидати за работа – видеоконферентните връзки днес са ни нужни повече от всякога. За щастие пазарът предлага достатъчно много решения, за да можем да изберем според собствените си потребности и важни критерии.

Zoom стана фаворит на мнозина, избрали да работят чрез видеоконферентна връзка. Но освен тази платформа има поне още 10 хубави решения за общуване чрез глас, образ и чат. Ето списъка с тези приложения, подбран от Tech Reopublic:

Microsoft Teams

Microsoft Teams е видеоконферентна връзка от пакета Office 365. Въпреки това всеки може да се регистрира за безплатната версия на Teams, като използва личен имейл адрес. Версията от „ниско ниво” позволява поддръжка за до 300 членове, достъп за гости, еднопосочни и групови видео/аудио разговори, споделяне на екрана и файлове до 10 GB на екип.

Бизнес-плановете предлагат повече. Тогава администраторите имат достъп до инструменти за сигурност, управление и съответствие. Екипите могат да споделят файлове до 1TB на потребител и да си сътрудничат, използвайки настолните програми от Office и SharePoint Online. Поддържат се уебинари и обучения.

Skype

Другият популярен продукт на Microsoft, Skype, е добре познато приложение за видео-чат. Платформата поддържа до 50 участници за неограничен период от време безплатно, което я прави идеална за по-малки компании. Тя има функция за запис на разговори, която всеки член може да използва. Позволява на потребителите да запазват и споделят записа в срок до месец. Потребителите обаче трябва да имат изтеглено приложение Skype.

GoToMeeting

Услугата за уеб конференции GoToMeeting разполага с аудио и видео сесии, споделяне на екрана и мобилно приложение за Android и iOS. Стандартната версия, която позволява до 150 членове на екипа, е платена. Подходяща е за малки и средни фирми, като може да обхване до 250 участници. Големите фирми могат да изберат Enterprise план, който свързва до 3000 потребители.

Join.me

Join.me е чудесно решение за по-малки фирми или такива с по-оскъден бюджет. Аудио-срещи със споделяне на екрана са достъпни за до трима участници безплатно. Платените планове започват с Lite, който дава възможност за участие на петима души в срещата и без ограничение във времето. Видеото не е включено тук, но се използват споделяне на екрана и прозорците.

По-високата версия коства повече, но позволява до 250 участници, 50 GB облачно съхранение, 10 потока от уеб камери, запис и планиране. Бизнес-изданието има функциите на Pro плюс 1TB за облачно съхранение, автентификация на предприятия и интеграция със Salesforce.

Cisco Webex

Cisco Webex е друга популярна платформа за видеоконференции. Безплатната версия предлага значително време за до трима потребители и до 40 минути за 50 участници. Освен това поддържа HD видео, опции за споделяне на екрана и запис. Платените планове позволяват участие на повече присъстващи, функции за съхранение и управление в облака, а бизнес-плановете поддържат Microsoft Exchange и Active Directory. Системата е разработена изначално за корпоративно потребление и за нея е присъщо високото ниво на сигурност.

BlueJeans

Това приложение не стана популярно у нас, но много бизнеси по света го използват, включително и финансови институции. BlueJeans предлага висококачествен стрийминг за по-малки екипи. Трите му опции за обслужване включват индивидуален абонамент, такъв за малък екип и за цяла компания. Най-скромният абонамент е 1 потребител и включва до 50 посетители. Екипната версия добавя 10 часа записи на срещи в облака и общо табло за до 75 потребители. Корпоративната версия поддържа до 150 участници и календар на системата на стаите.

Intermedia AnyMeeting

AnyMeeting обединява видеоконферентна връзка, чат и споделяне на екрана в една платформа, базирана в облака, която има VOIP възможности и PBX система от високо ниво. Платформата е защитена с криптиране „от край до край” и HIPPA функции, включени във всички издания. Има три версии, вариращи от единичен до професионален ползвател, които се различават по цена и в зависимост от броя на членовете в организацията. До 2021 г. обаче потребителите могат да получат Pro безплатно.

Google Meet

Бизнес версията на Google Meet позволява видео-срещи за абонати на G Suite, но външни участници не могат да се свързват. Броят на участниците в G Suite Basic е ограничен до 100, но стига до 150 за бизнес-версията и 250 при корпоративната. За да преминат на вариант с до 100 000 членове аудитория и да записват/запазват срещи, потребителите се нуждаят от G Suite Enterprise.

RingCentral

RingCentral предлага впечатляваща безплатна версия с до 100 участници, неограничени срещи „един с един”, 40-минутни групови срещи и споделяне на десктопа и конкретни приложения. Има и платена версия, която позволява неограничени групови срещи и 1000 минути разговори. Premium абонаментът комбинира разговори, съобщения и срещи в едно, улеснява екипното сътрудничество с неограничени видеоконференции и аудио срещи.

Zoho Meeting

Zoho Meeting разполага с възможности за уебинари, обучения и онлайн срещи. Платформата позволява споделяне на аудио, видео и екран, както и телефонни аудио, записи и календари. Плановете започват от скромна цена за 100 участници и 10 записа, но по-високите версии включват до 250 участници.

Коментари по темата: „10 алтернативи на Zoom за видеоконференции”

добавете коментар...

  1. J===D

    до ла*ното, пардон, акото:

    Откога изброяването на алтернативи е лошо, ве, цървулан?!

    Нали конкуренцията уж беше полезна?

    Някой може и да се интересува от алтернативи, ти ли ще казваш кой какви статии да пише?

    Повечето хора не са с умствено ограничени, за разлика от теб, и могат да ползват повече от един продукт без това да изисква предварителна подготовка.

  2. Ако

    Тъкмо учители, ученици и баби се научиха да я ползват, и айде сменяй. Типична статия за линуксчикиджия.

Коментар