Напрежение в технологичния сектор заради войната

Високотехнологичният сектор вече изпитва сериозно напрежение от войната в Украйна
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологичният сектор става все по-гореща територия на конфликти заради войната Русия-Украйна и санкциите, наложени от Запада. През последното денонощие редица ИТ услуги бяха ограничени, приложения бяха блокирани, проекти бяха замразени.

Spotify затвори офиса си в Москва за неопределено време в отговор на руската инвазия в Украйна, съобщи Variety. Стрийминг платформата току-що бе отворила свое представителство в руската столица миналия месец, след като нов руски закон задължи чуждестранните технологични компании с аудитория от над 500 000 потребители да създадат локален офис до 2022 г.

Потребителите в Русия все още ще имат достъп до Spotify. „Смятаме, че е изключително важно да се опитаме да продължим работата на нашата услуга Русия, за да позволим движението на глобалния поток от информация”, заявиха от фирмата.

Все пак Spotify ще извади руските информационни канали RT и Sputnik News от платформата си, защото са „финансирани от Кремъл новинарски издания с огромна глобална аудитория”. Критиците в САЩ настояват, че и двата канала функционират като пропагандни инструменти на руското правителство и неговите външнополитически интереси.

EA изгони руските отбори от игрите FIFA 22, FIFA Mobile и FIFA Online. „EA Sports застава в солидарност с украинския народ и подобно на толкова много гласове от света на футбола призовава за мир и прекратяване на инвазията в Украйна”, се казва в изявление, споделено в Twitter. Освен това EA ще изгони руските и беларуските национални и клубни отбори от NHL 22 през следващите седмици.

По-рано в сряда вицепремиерът на Украйна Михаил Федоров призова Sony, Microsoft и другите компании за игри да блокират профилите на руските и беларуските играчи. Той настоя организациите за електронни спортове да забранят на руски и беларуски отбори и играчи също да участват в международните събития.

Netflix постави „на пауза” всички свои проекти и придобивания в Русия. Стрийминг гигантът има четири рускоезични сериала, които са в процес на производство и постпродукция, включително детективската драма „Зато”.

Според публикация на Deadline, Netflix ще успее да завърши със сигурност само едно от заглавията си, правени в Русия. Две други заглавия са под въпрос. Сред тях е и очакваната продукция „Анна К.” – адаптация на „Анна Каренина” на Лев Толстой.

По-рано тази седмица Netflix заяви, че при настоящите обстоятелства няма планове да добавя „държавни канали” към руската си услуга, въпреки регламента, който изисква от фирмата да разпространява каналите, подкрепяни от държавата.

PayPal спря да приема нови потребители в Русия предвид настоящите обстоятелства. Компанията, която позволява трансгранични транзакции само от потребители в Русия, вече блокира някои потребители и някои от най-големите банки в страната след санкциите от Съединените щати.

В интервю за Ройтерс в сряда заместник-министърът на Украйна по цифровата трансформация Александър Борняков призова PayPal да предприеме по-задълбочени действия и да затвори изцяло дейността си в Русия. „Ако PayPal подкрепя демократичните ценности, трябва да излезе от Русия”, каза той. Засега обаче фирмата се въздържа от толкова крайни ходове.

Щатските компании за разплащателни карти Visa, Mastercard и American Express, заедно с доставчиците на мобилни плащания Apple Pay и Google Pay, блокираха множество руски финансови институции поради правителствени санкции.

Google и Apple блокираха RT и Sputnik от своите Play App Store и Apple App Store в Европа. Решението идва след по-ранен ход за премахване на руските държавни издатели от новинарските потоци. То е като като ехо на факта, че преди броени дни Европейската комисия обяви, че подготвя забрана за разпространението на руските канали в Европа с аргумента, че дезинформират за войната в Украйна.

Междувременно Amazon предложи подкрепа за логистиката и киберсигурността на Украйна. Фирмата ще използва своите логистични възможности, за да осигурява доставки на нуждаещите се в Украйна. Също така тя ще предостави своя опит в областта на киберсигурността, за да помогне на правителствата и компаниите в Украйна, заяви в Twitter главният изпълнителен директор Анди Джаси.

Група американски сенатори поискаха от Министерството на финансите да гарантира, че Русия не може да използва криптовалути, за да избегне наложените ѝ санкции. „Стриктното спазване на санкциите в индустрията на криптовалутите е от решаващо значение, като се има предвид, че цифровите активи, които позволяват на предприятията да заобикалят традиционната финансова система, могат все по-често да се използват като инструмент за избягване на санкции”, се казва в писмо на сенаторите до ведомството.

Политиците имат опасения, че крипто портфейлите и тъмните уеб пазари могат да позволят на санкционираните руски лица да „скрият активите си от обществения поглед”.

Паралелно с това Украйна поиска помощ от Силициевата долина. Украинците, работещи в западни технологични компании, ги помолиха да блокират и свалят руските „сайтове за дезинформация”. Те се стремят чрез имейл кампании и онлайн петиции да убедят фирми като Cloudflare, Google и Amazon да направят повече за противодействие на руската инвазия в Украйна. Особено настойчива е молбата за съдействие към компаниите за киберсигурност.

„Компаниите трябва да се опитат да изолират Русия колкото е възможно повече, възможно най-скоро”, каза Алексей Орешко, щатен софтуерен инженер в Google. „Санкциите не са достатъчни”. Орешко е един от девет технологични активисти, интервюирани от Ройтерс, които са с украински произход и отговарят на призива от Киев да сформират доброволческа „ИТ армия”.

От своя страна, Русия отказа да изпрати в космоса сателитите на OneWeb за излъчване на сателитен интернет, след като Обединеното кралство наложи санкции на страната. Роскосмос поиска гаранции за невоенна употреба на спътниците. Агенцията поиска още Обединеното кралство продаде дела си в OneWeb. Роскосмос трябваше да изстреля 36 спътника на ракета „Союз” в петък.

Квази Квартенг, бизнес и енергиен секретар на Обединеното кралство, бе категоричен: „Няма преговори за OneWeb: правителството на Обединеното кралство не продава своя дял”. Шефът на Роскосмос Дмитрй Рогозин пък заяви, че ще даде на Обединеното кралство два дни за преразглеждане на позицията.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар