Avast Ransomware Decryption Tools – декриптира поразените файлове

Рансъмуерът се превърна в основна заплаха за сигурността в последните години
(екранна снимка: Alcatraz Locker)

Рансъмуер е най-голямата и постоянно растяща заплаха за онлайн сигурността. Повечето специалисти са единодушни, че нещата само ще се влошат, така че всеки потребител трябва да помисли за защита.

Макар че на този етап не съществува универсално решение за защита от рансъмуер (ransomware), има различни начини за предпазване на компютъра от подобни атаки с криптиране на данните и искане на откуп. Ако сте станали жертва на рансъмуер атака, не всичко може да е загубено.

Avast е една от малкото антивирусни компании, които в момента предлагат безплатни инструменти за декриптиране за някои от най-популярните видове рансъмуер. Можете да изтеглите инструментите поотделно или всички накуп, обединени в пакета Avast Ransomware Decryption Tools.

Самите инструменти са доста лесни за работа и не изискват инсталация. Просто изтеглете архива, разархивирайте го и стартирайте инструментите чрез съответните изпълними файлове.

Инициализирайте процеса на декриптиране, като добавите локални дискове, мрежови устройства или локални папки. Препоръчително е да проверите функцията „Run the decryption process as an administrator” („Изпълнете процеса на декриптиране като администратор”), както и да архивирате криптираните файлове.

Похвална е инициативата на Avast да предостави безплатно инструменти за декриптиране на някои от най-популярните видове рансъмуер. Разбира се, всяка форма на рансъмуер има своите уникални черти, за които може да научите от официалната страница на Avast.

Даунлоуд: Avast Ransomware Decryption Tools

Коментар