Щетите от кибератаки нараснали с 50% на човек

Киберпрестъпниците използват все по-сложни техники за атаки, в резултат на което щетата на една жертва достига средно 287 долара

Киберпрестъпниците използват все по-сложни техники за атаки, в резултат на което щетата на една жертва достига средно 287 долара

Броят на жертвите на кибератаки сред възрастното население намалява, според нов доклад на Symantec. Но същевременно, средната щета е нараснала с 50% на потребител през 2013 г. и вече възлиза на 287 долара, спрямо 197 долара през миналата година.

Киберпрестъпниците използват все по-сложни технологии за атаки, от рода на „ransomware” и „spear-phishing”, и средната щета на еда отделна атака е висок както никога досега, сочи анализът. Тъй като 49% от потребителите ползват своите персонални мобилни устройства едновременно за игри и работа, се появяват съвършено нови заплахи за сигурността – киберпрестъпниците сега могат да получат достъп до още по-ценна информация.

Въпреки че за половината от потребителите на смартфони устройствата им са толкова важни, че дори не могат да спят без тях, не се вземат мерки за адекватна защита. 48% от анкетираните ползватели на смартфони и таблети не предприемат даже и базови мерки за сигурност от рода на задаване на парола, инсталиране на антивирусен софтуер и създаване на резервни копия на съхраняваните в мобилното устройство файлове. Подобна немарливост крие сериозни рискове за данните им.

Макар че потребителите взимат мерки за защита на персоналните си компютри, те нямат същите навици за защита на мобилните устройства като смартфони и таблети. Това е все едно да имате вкъщи надеждна система за сигурност и да оставите отключено и с отворени прозорци, коментират авторите на доклада от Symantec.

Коментар