Е-карти подпомагат сирийските бежанци

ООН стартира новаторска програма за електронни ваучери в Ливан, която ще позволи на хиляди сирийски бежанци да посрещнат нуждите си от храна и ще помогнат за стимулиране на местната икономика.

До края на годината близо 800 000 бежанци ще използват е-карти в участващите в програмата магазини в Ливан. Инициативата се реализирана съвместно от програмата WFP (World Food Programme) на ООН и MasterCard.

Освен в Ливан WFP ще въведе поетапно подобна програма за е-карти за сирийските бежанци и в Йордания – първоначално за 300 000 бежанци до края на 2013 г., като инициативата ще продължи и следващата година.

Новите е-карти ще позволят на сирийските бежанци да избират храните, които искат и когато искат, посочиха от WFP. Партньорството на организацията с MasterCard започна през септември 2012 г., като съчетава възможностите на MasterCard в областта на системите за електронни плащания и огромния опит на WFP при подпомагане на най-гладните и уязвими хора на планетата.

Технологиите могат да отключат иновации при доставянето на хранителни помощи и да докажат, че един свят без пари в брой създава свят без глад, коментира  Ан Кернс, президент „Международни пазари” в MasterCard.

Програмата за е-карти, която беше пусната пилотно през септември за близо 2000 сирийски домакинства (почти 10 000 души) в град Набатия в южен Ливан, постепенно ще обхване и други части на страната през следващите седмици, като замести хартиените ваучери на WFP.

Семействата ще получат по една карта, зареждана на месечна база с 27 щатски долара за човек, които могат да бъдат използвани за определени продукти в участващите в програмата магазини. Това ще им позволи да купуват храни според специфичните си нужди, в т.ч. прясна храна, която обикновено не е включена в традиционните хранителни дажби.

Е-картите отразяват една по-голяма промяна на WFP – от физическата доставка на храни към ваучери и други съвременни форми на помощ, които могат да са по-ефективни и да имат по-голямо влияние. До днешна дата чрез ваучерната програма за сирийските бежанци WFP е вляла почти 192 милиона долара в местните икономики на Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет.

Помощта за Сирия е най-голямата и сложна спешна операция на WFP. Организацията се нуждае от $30 млн. всяка седмица, за да отговори на нуждите на хората.

Коментар