114 случая на рансъмуер разследвал Европол м.г.

Ограничаването на кибепрестъпленията изисква съвместна работа на институциите, заяви Стивън Уилсън, директор на Европейския център по киберсигурност (ЕС3) в Европол

Само за миналата година Европол е разследвал 114 нови случая на рансъмуер (ransomware), съобщи Стивън Уилсън, директор на Европейския център по киберсигурност (ЕС3) в Европол, по време на Четвъртия регионален форум за Югоизточна Европа по киберсигурност и киберпрестъпления, организиран от Международната академия за обучение по киберразследвания, ГДБОП и IDC България.

Рансъмуер представлява зловреден софтуер, който заплашва да разпространи данните на засегнатото лице или да ограничи завинаги достъпа му до собствената информация, ако не бъде платен откуп. Това е само една от компютърните заплахи, с които Европол се сблъсква ежедневно. Сред останалите престъпления са DDoS атаки с устройства от „интернет на нещата” (IoT), сексуална експлоатация на деца, използване на т.нар. „тъмна мрежа” (dark net).

1280 финансови мулета са били идентифицирани, а 259 от тях – арестувани, вследствие на съвместните действие на ЕС3, разследващи органи в 16 страни и 106 банки, каза още Стивън Уилсън. Финансовите мулета са лица, които пренасят незаконно придобити финансови средства между различни финансови акаунти. Те биват избрани предварително от киберпрестъпниците, за да има къде да бъдат преведени откраднатите пари.

Ограничаването на кибепрестъпленията изисква съвместната работа на три институции. Това са правораздавателните органи, академичните среди и индустрията, каза в заключение Стивън Уилсън.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментар