Форум: Кибепрестъпленията са като тероризма

„Постоянно сме обект на кибератаки и често пъти гледаме на тях като на нещо външно, с чувството, че нямаме власт над това, което се случва”, заяви Албена Спасова при откриване на Четвъртия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност в София

Никой не бива да остава равнодушен към кибератаките, дори и да не е пряко засегнат от тях. Всеки може да бъде тяхна жертва и всеки трябва да се вълнува от случващото се в киберпространството, заяви Албена Спасова, председател на Управителния съвет, съучредител и лектор на Международна академия за обучение по киберразследвания.

„Ние постоянно сме обект на атаки. Често пъти гледаме на тях като на нещо външно – гледаме го отстрани и с чувството, че нямаме власт над това, което се случва, че не можем да му повлияем,” подчерта Спасова при откриването на Четвъртия регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа, който започна днес в Интер Експо Център София.

„Но за киберпрестъпленията важи същото, което казва Ангела Меркел за терористите: „Равнодушието има бавно, но катастрофално въздействие!”. Жертвите остават безименни, без лица, без история”, допълни тя.

Никой не бива да остава равнодушен към киберпрестъпленията, призова Спасова. „Поради това ние сме тук и ще можем да обменим практики, за да противодействаме на този вид атаки”, обърна се тя към участниците в конференцията.

Спасова уточни, че Международната академия за обучение по киберразследвания (организатор на форума съвместно с ГДБОП и IDC България) провежда разнообразни обучения за крайни потребители в областта на киберзащитата, опазването на личните данни, разследването на престъпления, свързани  с мобилни устройства и др.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар