Внушителен 20-терабайтов HDD на пазара у нас

Новият Ultrastar DC HC560 с технология OptiNAND осигурява невиждан досега капацитет от 20TB
(снимка: Western Digital)

Най-големият твърд диск от серията Ultrastar DC HC560 на Western Digital, с внушителните 20TB за запис на данни, е наличен на склад от българската фирма АДСИС, която е партньор на производителя.

Новият модел Ultrastar DC HC560 с технология OptiNAND осигурява невиждан досега капацитет 20TB от конструкция с 9 плочи (2,2TB/плоча) и CMR технология на запис. Той може директно да бъде използван в системите за съхранение на данни.

За първи път в индустрията Western Digital прилага технологии като енергийно-подпомаган магнитен запис (EAMR), рамо с три степени на позициониране (Triple Stage Actuator – TSA) и HelioSeal, която обезпечава висок капацитет и ниско енергопотребление чрез използване на хелий вместо въздух в камерата на устройството.

OptiNAND технологията интегрира вградено флаш устройство iNAND Universal Flash Storage (UFS) Embedded Flash Drive (EFD) с традиционните въртящи се носители и въвежда иновативни промени в алгоритъма на фърмуера и в системата върху чип (SoC).

Това не е хибридна технология. Дискът работи по-интелигентно, с подобрени алгоритми на фърмуера, като се възползва от разширените метаданни, които се съхраняват в iNAND, и така се постигат повече пътечки на инч (TPI) и съответно по-висока плътност на запис.

Ultrastar DC HC560 е проектиран за центрове за данни, с прогнозно средно време между отказите от 2,5 милиона часа и 5-годишна гаранция, а също с технологии за сигурност и опции за криптиране, вкл. Self-Encrypting Drive (SED), за да защитава данните от неоторизиран достъп.

Ultrastar DC HC560 – ключови характеристики:

  • 20TB капацитет в стандартен 3,5-инчов форм-фактор;
  • ePMR & CMR технологиите работят с всички корпоративни приложения и среди;
  • OptiNAND за най-голям капацитет;
  • Надеждна и доказана HelioSeal технология от 7-мо поколение с изключителна енергийна ефективност;
  • Водещи HDD технологии: OptiNAND, EAMR, TSA, HelioSeal;
  • 2,5M часа MTBF & 5-годишна гаранция;
  • Self-Encrypting Drive (SED) опции.

Хард дисковете продължават да играят водеща роля в ценовоефективното съхранение на данни в големи мащаби. IDC прогнозира, че през 2025 г. твърдите дискове ще представляват 82% от капацитета за съхранение, купен от предприятията.

Коментар