Windows 11 интегрира платени услуги с банкова карта

Microsoft подготвя редица промени в операционната система Windows 11
(екранна снимка: blogs.windows.com)

Поредна тестова версия на Windows 11 под номер 22567 е достъпна за разработчици в Dev канала. Едно от най-интересните нововъведения в системата е възможността за свързване на банкова карта към платените услуги, наред с много други допълнения и подобрения.

Предполага се, че потребителят ще трябва да въвежда номер на банкова карта, когато иска да ползва платените услуги на Microsoft. Тази функционалност ще е от полза при закупуване на софтуер или друго съдържание от Microsoft Store, чрез Xbox или при регистриране за абонаменти.

Нововъведението, описано в блога на Windows, се обяснява единствено с удобството на клиента: ако срокът на банковата карта изтече и това застрашава плащането за следващия период на абонаментните услуги, потребителят ще получи известие.

Тестовата версия на Windows 11 добавя и функция Smart App Control (SAC). Според Microsoft, тя „блокира ненадеждни или потенциално опасни приложения”. Списъкът с такива приложения зависи от Microsoft и самия потребител.

Платените услуги са един от акцентите в новата тестова версия на Windows 11
(екранна снимка: blogs.windows.com)

За да работи SAC правилно, потребителят трябва да инсталира Windows 11 „от нулата”. След това фнкцията започва да изучава софтуерната среда, като се настройва в пробен режим и се опитва възможно най-малко да пречи на работата. SAC се управлява от настройките за сигурност на Windows 11.

Освен това системата за актуализиране на Windows се приспособява към чистата енергия. Тъй като съотношението между източниците на енергия в електропреносната мрежа се променя в рамките на деня, Windows 11 започва да инсталира актуализации в моментите, когато чистите източници преобладават. Тази функция работи, само ако Microsoft е в състояние да получи съответната информация от партньорските услуги electricityMap и WattTime.

Функцията Smart App Control (SAC) блокира ненадеждни или опасни приложения
(екранна снимка: blogs.windows.com)

Подобрен е също инструментът за първоначална настройка на Windows 11 OOBE (Out of the Box Experience). По време на инсталацията потребителят може да извика QR код на екрана, да го сканира с Android смартфон и да синхронизира данни при първото стартиране.

Новата тестова версия на Windows 11 включва и много други подобрения – например, външният вид на менюто за отваряне на файлове („How do you want to open this file?” е променен в съответствие с цялостния дизайн на системата.

Коментар