Украйна моли ICANN да изключи руските сайтове

Войната в Украйна постави под напрежение регулаторите на интернет
(снимка: CC0 Public Domain)

Украински служители поискаха от интернет регулатора ICANN (Интернет корпорация за присвоени имена и номера) да отмени домейните, издадени в Русия, и да изключи първичните DNS сървъри в страната.

Михаил Федоров, първи вицепремиер на Украйна, се е обърнал по имейл към Йоран Марби, главен изпълнителен директор на ICANN, с молба да наложи санкции на Русия, съобщи DataCenterDynamics. Той твърди, че Путин използва интернет за насърчаване на военна пропаганда.

Представители на ICANN потвърждават автентичността на имейла, но отказват коментар. Базираната в Калифорния организация с нестопанска цел, отговорна за „оперативната стабилност на интернет”, управлява глобалната коренна зона на DNS. По-рано правителството на САЩ контролираше ICANN, но през 2016 г. организацията беше приватизирана.

Премахването на домейните „.ru”, „.рф” и „.su” от основната зона би затруднило достъпа на хората в Русия и извън нея до руски уебсайтове, имейл и други услуги. Подобен ход ще засегне около пет милиона домейна в глобалния интернет.

„Всички тези мерки ще помогнат на потребителите да търсят надеждна информация в алтернативни домейн зони, предотвратявайки пропагандата и дезинформацията”, казва Федоров в официален документ.

„Лидерите, правителствата и организациите по целия свят са за въвеждане на санкции срещу Руската федерация, тъй като целта им е да се сложи край на агресията срещу Украйна и други страни. Моля ви да обмислите сериозно подобни мерки и да ги приложите колкото е възможно най-бързо. Помогнете за спасяването на живота на хората у нас”, пише Федоров.

Малко вероятно е обаче ICANN да откликне на подобно искане. Там Ерих Швайгофер, професор във Виенския университет и участник в общността на ICANN, коментира: „Премахването на Русия от интернет не помага за подкрепата на гражданското общество в тази страна за демократична промяна. ICANN е неутрална платформа, която не заема позиция в този конфликт, но позволява на Щатите да действат, напр. да блокират целия трафик от определена държава”.

Мрежовият координационен център RIPE и Регионалният интернет регистър (RIR) за Европа, Близкия изток и някои страни от Централна Азия тази седмица отхвърлиха подобно искане на Федоров за прекъсване на връзката на Русия.

„От решаващо значение е RIPE NCC да остане неутрален и да не заема позиции по отношение на вътрешни политически спорове, международни конфликти или войни”, заяви по този повод Кристиан Кауфман, председател на изпълнителния борд на RIPE NCC.

Коментари по темата: „Украйна моли ICANN да изключи руските сайтове”

добавете коментар...

  1. ха

    Подобно действие би подтикнало до появата на изцяло алтернативен интернет – нещо, което поне до момента Русия не се опитва под никаква форма да прави. Иначе основите на интернет са твърде стари и прости, за да се копират като технология. Да една нова такава система няма да има съвременните характеристики, но на кого му пука, ако няма алтернатива… А потребители в Русия има доста.

    За сравнение ще дам системата SWIFT. От нея много руски банки бяха изключени, просто защото тази система вече се ползва от последните най-вече за международните транзакции. Вътре в страната те си имат друга система, която просто ще увеличи дела си (от малко над 50%) на 100%.

  2. flashko

    „Всички тези мерки ще помогнат на потребителите да търсят надеждна информация в алтернативни домейн зони, предотвратявайки пропагандата и дезинформацията”, казва Федоров в официален документ.

    Голям смях.

  3. Anonymous

    .ua, защото не бълва фалшиви новини и пропаганда… Да не говорим, че няма реално нито една отговаряща напълно на истината новина.

Коментар