Сателит остави без контрол 5800 вятърни турбини

Вятърни турбини с общ капацитет 11 GW в Европа излязоха от контрол
(снимка: enercon.de)

Eдин от най-големите производители на вятърни турбини в света заяви, че поради неизправност в спътник е загубил възможността за дистанционно управление на 5800 вятърни турбини в цяла Европа с комбиниран капацитет от 11 GW.

„Поради масовото прекъсване на сателитните комуникации в Европа, дистанционното наблюдение и контрол на хиляди вятърни турбини на Enercon в момента са възможни само в ограничена степен… От четвъртък (24 февруари) от прекъсването на връзката пострадаха общо 5800 вятърни турбини в Централна Европа с общ капацитет 11 GW. Поради прекъсването, в момента не се извършва SCADA мониторинг”, се казва в изявление на Enercon.

Германският производител не посочи името на сателитния оператор, но заради предполагаема кибератака в някои региони на Европа са регистрирани неизправности на Viasat. Първите проблеми възникват на 24 февруари, денят, в който започна войната в Украйна.

Enercon уверява, че нищо не застрашава работата на неговите системи – те продължават да функционират автоматично, генерирайки енергия. В случай на неизправност обаче компанията няма да може да реши проблема дистанционно, така че ще трябва да бъде изпратен ремонтен екип на място.

Операторите на мрежата все още имат пълен достъп до вятърните генератори и могат да регулират работата им, например да намалят мощността, ако е необходимо, за стабилната работа на цялата мрежа.

Компанията проучва възможността за организиране на алтернативни комуникационни канали, които ще позволят бързо възстановяване на дистанционното управление.

„Точната причина за прекъсването все още не е известна. Но след задълбочено разследване към днешна дата е изключена техническа неизправност от страна на Enercon”, заключават от компанията.

Коментари по темата: „Сателит остави без контрол 5800 вятърни турбини”

добавете коментар...

  1. Аиша

    Допуснат един пинг да ip-то на въртяжката.

Коментар