ICANN засилва контрола си над интернет

Нова международна организация ще отговаря за киберсигурността и защитата на децата в глобалната мрежа. NetMundial Initiative бе учредена миналата седмица от интернет регулатора ICANN, Световния икономически форум (WEF) и бразилската правителствена агенция за интернет (CGI.br).

Според първите коментари в медиите, чрез новосъздадената организация ICANN ще се опита да засили своето влияние върху управлението на интернет. Някои журналисти нарекоха NetMundial Initiative „Съвет за сигурност на ООН за интернет”, правейки аналогия със съответната политическа структура.

Управляващият орган на NetMundial Initiative ще включва пет постоянни членове – местата са отредени за ICANN, CGI.br, WEF, Международния правителствен форум за управление на интерент (IGF) и коалиция от интернет организации, съставът на която все още не е известен.

Други 20 членове на организацията ще бъдат избрани по географски принцип и по сегменти на дейност в интернет – образователен, правителствен, делови, граждански. Освен това трите организации-основатели на NetMundial Initiative формираха секретариат, но засега няма информация за неговите функции и състав.

NetMundial Initiative ще работи за създаване на открита платформа за общодостъпни ресурси, които ще се ползват от всички, които търсят нетехническа помощ. По думите на шефа на ICANN – Фади Шехаде, новата организация ще се занимава с проблемите на киберсигурността, в частност – защитата на децата в интернет.

Платформата ще свързва съмишленици в сферата на информационната сигурност, които ще могат чрез нея да участват в съвместни разработки, краудфъндинг и други дейности. Към момента на сайта на NetMundial Initiative няма признаци за съществуване на краудфъндинг платформа, форум или чат.

Засега няма и отговор на въпроса защо ICANN, която е чисто техническа организация, участва в нетехническа инициатива като NetMundial Initiative. Не са известни също предвидените инвестиции в проекта и границите за неговото развитие.

Според публикация в The Register, интернет регулаторът ICANN се намесва във всички международни инициативи, целящи да засилят контрола над мрежата. Създаването на NetMundial Initiative е поредният случай, в който ICANN се опитва зад кулисите да манипулира междуправителствени преговори по управление на световната мрежа.

Коментар