Двуместен електромобил Visio.M тежи само 408 кг

Visio.M е много по-лек от средната електрическа кола и се нуждае от едва 20 конски сили

Visio.M е много по-лек от средната електрическа кола и се нуждае от едва 20 конски сили

Автомобилните гиганти BMW и Daimler заедно с учени от Техническия университет в Мюнхен (TUM) създадоха ежедневна, достъпна и безопасна електрическа кола. Visio.M, резултат от двугодишни съвмести усилия, бе представена на обществеността преди броени дни, съобщи GreenTech.bg.

Малкият двуместен Visio.M е невероятно лек автомобил с тегло от 408 кг. Една от причините да е толкова лек е, че е изработен от въглеродни влакна и алуминий. Прозорците пък са направени от поликарбонат, вместо от стъкло, което също допринася за лекотата на автомобила.

„Ниското тегло е от съществено значение за електрическите превозни средства”, казва професор Маркус Лиенкамп, председател на институт по автомобилни технологии в TUM. „По-голямата тежест изисква по-висока производителност на батерията за един и същ пробег и по този начин генерира по-високи разходи. По-голямата тежест означава също по-слаба динамика при същата производителност”.

Тъй като Visio.M тежи много по-малко от средната електрическа кола, той се нуждае от едва 20 конски сили, за да се движи. При максимална скорост от 120 км/ч и пробег от около 160 км, Visio.M е перфектният малък електрически градски автомобил.

TUM поставя акцент и върху безопасността, предвид малките размери на колата. 360-градусов радар и система за мониторинг на околната среда около Visio.M могат да идентифицират потенциалните сблъсъци, преди те да се случат. Информацията се използва не само в системи за подпомагане и предупреждаване на водача, но и за активиране на вградената система за защита на пътниците.

Създателите на този ултралек електромобил все още не са обявили никакви производствени планове и ориентировъчни цени на колата.

Коментар