WD подобрява твърдите дискове с хелий

Western Digital разработи нов тип твърд диск (HDD), който използва хелий с цел повишаване на капацитета, подобряване на енергийната ефективност и удължаване на живота на устройството.

Новият твърд диск за сървъри е херметически затворен и пълен с хелий вместо с обикновен въздух. По този начин се намалява износването на частите на устройството и съответно се удължава животът му.

Хелият има много по-малко съпротивление в сравнение с въздуха и е напълно инертен, което разкрива възможност за създаване на твърди дискове с повече магнитни плочи – 7 вместо 5.

Освен това подобни устройства консумират по-малко електроенергия, те са по-студени и по-тихи и вероятно ще имат по-дълъг живот. Хелиевите HDD са също така водоустойчиви, което ги прави по-подходящи в някои центрове за данни.

Новата серия корпоративни HDD ще дебютира с 6-терабайтов модел, вместо с обичайните 4 TB. Няколко ключови клиенти вече тестват устройството, вкл. HP за нейните сървърни продукти, както и Huawei и CERN.

Първоначално, хелиевите HDD няма да окажат влияние на пазара на твърди дискове за крайни потребители. Но в бъдеще не е изключено подобни устройства да се появят в обикновените десктоп компютри.

Коментар