Nokia и Samsung договориха патентно споразумение

Nokia си гарантира плащания от Samsung за ползване на нейни патентовани технологии

Nokia си гарантира плащания от Samsung за ползване на нейни патентовани технологии в корейските устройства

Конкурентите на мобилния пазар Nokia и Samsung подписаха нов договор за лицензиране на патенти. Сделката предвижда Samsung да плаща на Nokia за използване на патентовани технологии, като сумата ще бъде уточнена след сключване на арбитражно споразумение през 2015 г.

Досегашният патентен договор между двете компании изтича в края на 2013 г. Nokia сключи сделка за продажба на телефонния си бизнес на Microsoft, но планира да запази патентите си. Нещо повече, финландската компания ще се активизира в лицензирането на технологии, за да подобри иновативния компонент в бизнеса си.

По-рано се появиха информации, че Microsoft ще плати за ползване на патентите на Nokia сумата от 1,65 млрд. евро. Цялата сделка, оценена на 5,44 млрд. евро, трябва да приключи през първото тримесечие на 2014, а още същата година телефоните Nokia може да изчезнат от магазините.

Microsoft отделя голямо внимание на патентите. Компанията печели много повече от лицензи, свързани с Android, отколкото от собствената си платформа Windows Phone.

Коментар