Киберсигурността е част от националната сигурност

Множество институции докладват за ръст на атаките към тях, съобщи Красимир Симонски, председател на ДАЕУ и национален координатор по киберсигурността
(екранна снимка: InfoSec SEE 2021)

Киберсигурността е национален приоритет и част от нашата национална сигурност, заяви д-р Красимир Симонски, председател на ДАЕУ и национален координатор по киберсигурността, при откриване на двудневната конференция „InfoSec SEE 2021 Cybersecurity Resilence and Adaptation” в Правец.

Днес всички се оплакват от проблеми с киберсигурността, множество институции докладват за ръст на атаките към тях, посочи Симонски пред аудиторията на InfoSec SEE – най-голямата конференция за киберсигурност на Балканите, която се провежда ежегодно с участието на водещи в сферата доставчици на решения и ИТ експерти от частния и публичния сектор.

„Само за този месец от НСИ съобщиха за над 7 милиона DDoS атаки. Тази тенденция се вижда и от статистическите данни за периода 2018-2021 г. Основните атаки през последната година са измами (40%) и злонамерен код (49,5%), като същевременно намалява делът на DDoS атаките (1,3%). Мониторингът на ДАЕУ показва увеличение на атаките за периода май-август 2021 г.”, разказа Симонски.

„Загрижени сме от нарастването на кибератаките, затова сме направили актуализация на Националната стратегия по киберсигурността, а от септември разполагаме и с пътна карта към стратегията. Националният съвет по киберсигурност на България анализира заплахите в тази сфера и е разработил план за създаване на Интегрирана национална система за киберсигурност, за изграждането на която са предвидени 100 млн. евро през 2021 г.”, съобщи Симонски.

Киберсигурността е особено важна част в десетгодишното споразумение в сферата на отбраната между САЩ и България, заяви Мигел Ернандес, старши търговски представител към посолството на САЩ у нас
(екранна снимка: InfoSec SEE 2021)

Като отчита, че киберсигурноста е важна част от националната ни сигурност, ДАЕУ си сътрудничи с институциите в сферата на отбраната. Един от амбициозните проекти на Агенцията е и облакът eGovernment Cloud, към който да мигририт всички критични ИТ системи, допълни председателят на Агенцията.

Сферата на отбраната е сред основните приоритети на сътрудничеството между САЩ и България, заяви Мигел Ернандес, старши търговски представител към посолството на САЩ у нас, който отправи приветствие към участниците в конференцията.

„Ние имаме подписано десетгодишно споразумение с българското правителство, особено важна част от което е киберсигурността. На следващо място са 5G мрежите. В България работим с утвърдени доставчици. Много американски компании искат да си партнират с български фирми. За повече от 30 години американски компании са създали хиляди работни места в ИТ сектора, освен това инвестират в ноу-хау, обучение и развойна дейност”, подчерта Ернандес.

„Преди 13 години започнахме само с един вендор, а днес форумът е събитие с регионално значение”, каза Анелия Костадинова, управител на ИТ дистрибутора КОМПЮТЪР 2000 България
(екранна снимка: InfoSec SEE 2021)

Конференцията в Правец дава началото и на Европейския месец на киберсигурността. Стотици събития из цяла Европа ще се проведат през октомври с фокус върху киберсигурността, а българският форум е част от тази общоевропейска инициатива, подчертаха организаторите.

„Преди 13 години започнахме само с един вендор, а днес форумът е събитие с регионално значение, на което ИТ експерти се срещат с най-добрите световни специалисти и изследователи в сферата на киберсигурността. От тях ще научат най-доброто като знания и опит в момента”, каза Анелия Костадинова, управител на ИТ дистрибутора КОМПЮТЪР 2000 България, организатор на InfoSec SEE съвместно с ДАЕУ.

Най-мащабната в региона конференция в сферата на киберсигурността се провежда днес и утре във формат „две в едно” – присъствено и онлайн. За разлика от миналата година, сега на място присъстват два пъти повече участници, а онлайн събитието се следи от стотици ИТ експерти.

Рада Станева

Рада Станева

Коментар