200 000 специалисти спешно трябват на икономиката ни

Секторите ИТ, Производство и Аутсорсинг имат най-амбициозни планове за наемане на хора
(снимка: CC0 Public Domain)

Работодателите у нас планират значително увеличение на персонала до края на септември тази година, сочи прогнозно изследване на Българската конфедерация по заетостта – неправителствена организация, която обединява компании в сферата на HR услугите в страната. Общо 1074 компании от пет региона и дванадесет индустриални сектора са участвали в проучването.

В сравнение с предишното шестмесечие, двойно повече компании (46%) планират да разширят екипите си до края на септември, 6% прогнозират намаление на работната сила, а 33% ще запазят числеността на персонала. Така нетният коефициент на заетостта, който се получава от разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които прогнозират да я увеличат, е +40% — ръст от 23% спрямо периода октомври 2021 – март 2022.

В София търсенето на нови служители отново ще бъде най-активно, като 78% от анкетираните работодатели планират увеличение на персонала. Коефициентът на заетостта в Пловдив намалява с 10 процентни пункта и сега 8% от компаниите прогнозират ръст на работната сила. В регионите на Бургас и Варна плановете за наемане също са положителни с коефициент на заетостта от съответно +5% и +6%, докато регионът на Русе отбелязва подобрение от седем процентни пункта, достигайки коефициент на заетостта от +3% за периода април-септември 2022 г.

„Въпреки обнадеждаващите планове на работодателите в цялата страна за увеличение на персонала няма сектор, който да не се задъхва от недостига на подходящи кадри, а това явление не е от вчера. Пазарът на труда никога преди не е бил толкова ожесточено конкурентен, защото качествените служители не търсят само адекватно заплащане, смислени допълнителни придобивки и гъвкави работни модели, но и стабилна фирмена култура, която върви ръка за ръка с приоритетите както на наетите, така и на цялото общество”, коментира Надя Василева, председател на конфедерацията.

На допълнителния въпрос „Как ще се отрази войната в Украйна върху вашия бизнес през следващите шест месеца?” 42% от работодателите отговарят, че ще се отрази отрицателно, за 19% тя ще има положително въздействие, а 39% не смятат, че ще рефлектира върху бизнеса им по какъвто и да било начин.

„Имаме спешна нужда от над 200 000 специалисти за всички сектори без изключение и много работодатели се надяват да намерят решение на кадровите си проблеми в емигрантите от Украйна, които биха могли да заемат част от свободните работни места. Предвид всички мерки, които правителството взе до момента в подкрепа на бежанците, би било полезно да се сподели актуална информация за броя на реално назначените на работа украински граждани през последния месец, за да може работодателите да преценят дали те са част от решението на проблема с огромния недостиг на кадри”, каза Василева.

В допълнение работодателите от всички дванадесет индустрии, включени в изследването, споделят положителни прогнози за наемане на нови служители. Най-оптимистични планове за следващите шест месеца имат работодателите от секторите „Информационни технологии”, „Производство” и „Аутсорсинг” (съответно +49%, +34% и +31%), следвани от „Публичния и социален” сектор и „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги” (+7%) и „Търговия на едро и дребно” и „Транспорт, складове и комуникации” (+5%).

Коментари по темата: „200 000 специалисти спешно трябват на икономиката ни”

добавете коментар...

  1. Джеймс Eнгълтън

    Нито “герберите”, нито “седерастите” както казваш са дясноориентирани. Едните бяха създадени от дс, а другите да приобщат десния електорат и да бъдат разпознавани като единствената дясна, проевропейска партия, за което и погълнаха или разцепиха останалите формации от тази част. В т. нар. десни партии има повече русофили, пребоядисани и деца на партийци, отколкото при левите. Голямата част от българският бизнес е като политиката ни, на взаимнообвързани схеми и трудно ще залъжат читав специалист. Не може само на изток да изтичат пари, трябва малко баланс. А като сте толкова загрижени за доходите на руските фирми, кандидатствайте и направо отидете на място, ще ви посрещнат като балкански шефчета красавчици.

  2. Драко

    Фъфу е мноу тъп ясно е на всички,
    Вижте кво става в Шанхай, трета седмица заключени по домовете и тестване сутрин и вечер, а който е положителен отива в концентрационният лагер за лекуване… Китай братче луди комунета. Капитализъм няма никъде отдавна

  3. браво два пъти

    Фофу сигурно нощем сънува кошмари
    комунисти, червени революции, иво инджев разпенен
    и плефнелиеф как наплясква путин
    обзалагам се че е гербер или още по-лошо седераст

  4. Фофу

    Хайде пак кремълските клакьорки, опевечки и специалисти по икономика и източване на българската икономика в посока на запад.
    Ами опевечици, нека само да ви напомня, че Китай, вашите нови идоли след Кремъл разбира се, след 40 год “посока запад” преминаха от червения родово общиен строй до нива на военно и икономикомическо присъствие от световно значение.

  5. той

    Не е толкова просто и само въпрос на заплащане, както на някои им се иска. Нали тия специалисти повечето имат семейства с деца. Здравеопазване, образователна система, инфраструктура, ниво на престъпност – тия неща говорят ли ви нещо?

  6. Аа

    Разбира се, че “българските работодатели” са склонни да дадат годишни заплати от рода на 80 000 – 100 000 евро, за да привлекат “висококачествен специалист” в областта на мениджмънта на банки, рудодобив, вериги магазини, сделки със самолети… и други отрасли, които източват българската икономика в посока на запад.

  7. Йордан

    Хубавото е, че благодарение на Европейския съюз имаме достъп до висококачествена работна ръка. Предполагам, че много германски или френски инженери, програмисти и икономисти биха дошли да работят в България, ако им се предложи адекватно заплащане. Сега остава въпросът дали българските работодатели са склонни да дадат годишни заплати от рода на 80 000 – 100 000 евро, за да привлекат висококачествен специалист.

Коментар