Падат ограниченията за ремонт на смартфони Pixel

Google подкрепя „направи си сам” ремонтите на смартфони в партньорство с iFixit
(снимка: CC0 Public Domain)

Интернет гигантът Google подписа споразумение с iFixit, благодарение на което за потребителите ще стане по-лесно да ремонтират Pixel телефоните си самостоятелно, по метода „направи си сам”. iFixit ще продава оригинални части на Google поотделно и в комплекти, започвайки по-късно тази година.

На пазара ще се предлагат части за „Pixel 2 до Pixel 6 Pro, както и за бъдещите модели Pixel, в САЩ, Обединеното кралство, Канада, Австралия и страните от ЕС, където Pixel е наличен”, съобщи Arstechnica, позовавайки се на Google.

iFixit е водещият сайт за потребители, които искат да намерят части и инструкции как да поправят различни електронни устройства. Скоро там ще се продават дисплеи и части за Pixel, батерии, камери и други елементи.

Сделката на Google с iFixit идва след подобно споразумение със Samsung, която също планира да предлага части за смартфони чрез сайта за ремонти. Партньорството на Samsung с iFixit започва това лято и обхваща само няколко модела – S20, S21 и Tab S7+, но корейската компания планира да разшири програмата с течение на времето.

Apple също наскоро възприе идеята за предоставяне на възможност за „направи си сам” ремонт на телефоните. Налице е тенденция, която много потребители очакваха и приветстват.

Според Google, „подобряването на ремонтопригодността е важен начин да помогнете за удължаване на живота и полезността на вашия телефон”. Може да се очаква компанията да удължи живота на телефоните Pixel и с по-дълги срокове за актуализиране. В момента телефоните Pixel получават три години основни актуализации на Android.

Коментар