Microsoft обяви облачна Dev Box услуга за разработчици

Microsoft обяви нова облачна услуга Dev Box, която включва приложения и услуги за бърз достъп на разработчиците до предварително конфигурирани виртуални работни станции. Това предложение следва миналогодишния анонс на облачната услуга Windows 365, която осигури достъп до виртуални настолни компютри с Windows 11 и Windows 10.

Виртуалният десктоп Microsoft Dev Box е изграден върху вече съществуващата облачна услуга Windows 365. Потребителите на платформата ще могат лесно да внедряват нови работни места и да изпълняват задачи, като взаимодействат с виртуален работен десктоп от всяко поддържано устройство.

Разработчиците на софтуер получават достъп до нов облачен инструмент от Microsoft
(снимка: Microsoft)

В същото време Dev Box ще работи във всеки модерен браузър, а виртуалните машини ще предоставят поддръжка за всяка интегрирана среда за разработка (IDE), комплекти за разработка на софтуер (SDK) или други инструменти, които работят върху Windows.

Microsoft вярва, че Dev Box ще бъде полезен за разработчици, ангажирани с проекти, които имат софтуерни конфликти и зависимости и съответно усложнена поддръжка на конвенционални компютри.

Новата облачна услуга е подходяща за разработчици на софтуер за настолни компютри, мобилни устройства, IoT устройства и игри, а кросплатформени приложения могат да се създават с помощта на Windows Subsystem for Linux.

На този етап услугата Dev Box стартира под формата на затворен предварителен тест, включващ ограничен брой клиенти. Програмата за тестване ще се разшири през следващите месеци, но все още не е известно кога облачната услуга ще стане публична.

Коментар