Microsoft вгражда собствено Linux ядро в Windows 10

Windows 10 се въоръжава с пълноценни Linux възможности, стана ясно на конференцията Build 2019 (източник: Microsoft)

Интеграцията на Linux възможности в Windows продължава. Microsoft разработва собствено Linux ядро, което ще бъде вградено в операционната система Windows 10, стана ясно в първия ден на конференцията за разработчици Build 2019.

Тестова версия на Windows 10 с вградено Linux ядро ще стане достъпна за участниците в програмата Wndows Insider в края на юни. Ядрото ще послужи като основа на архитектурата Microsoft Windows Subsystem for Linux (WSL) 2.

За първи път пълноценно Linux ядро се вгражда като компонент в Windows, подчертаха представители на Microsoft по време на конференцията в Сиатъл.

WSL 1 представляваше слой за съвместимост – по същество емулатор за изпълнение на бинарни файлове на Linux (ELF) в среда на Windows 10 и Windows Server 2019. Той позволи пренасяне в Windows на обвивката Bash, добавяне на поддръжка на OpenSSH и включване на дистрибуции Ubuntu, SUSE Linux и Fedora в магазина за приложения Microsoft Store.

Появата на пълноценно Linux ядро във WSL 2 ще донесе редица предимства, вкл. подобрена съвместимост и производителност на Linux приложенията под Windows, ускорено време за зареждане, оптимизирано използване на оперативната памет, ускорени входно-изходни операции на файловата система и директно пускане на Docker контейнери вместо чрез виртуална машина.

Реалният приръст на производителността ще зависи от конкретното приложение и как то взаимодейства с файловата система. Вътрешни тестове на Microsoft показват, че WSL 2 работи 20 пъти по-бързо, в сравнение с WSL 1, при обработка на архиви tarball и 2-5 пъти по-бързо при използване на на git clone, npm install и cmake в различни проекти.

Microsoft Linux ще се базира на дългосрочна стабилна версия 4.19 и облачни технологии Azure. Ядрото ще бъде напълно отворено, т.е. всички промени, внасяни от Microsoft, ще стават достъпни за общността на Linux разработчиците.

С излизане на следващата дългосрочна стабилна версия на Linux ядрото, Microsoft ще обнови и своята версия за WSL 2, за да имат разработчиците винаги достъп до последните нововъведения в Linux.

WSL 2 няма да включва никакви бинарни файлове в потребителското пространство, както е и при текущата версия WSL 1. Потребителите ще могат да избират коя дистрибуция на Linux да използват, като я зареждат от Microsoft Store или от други източници.

Същевременно, Microsoft обяви ново мощно приложение от типа команден ред за Windows 10, наречено Windows Terminal. То включва табове, разширения, текстови емотикони, поддръжка на теми и рендеринг на текст на базата на GPU.

Приложението ще се използва за достъп до среди като PowerShell, Cmd и WSL. То се явява поредна стъпка на Microsoft към опростяване на взаимодействието на разработчиците с Windows 10. Предварителна версия на Windows Terminal вече е достъпна в GitHub, а през юни ще се появи такава и в Microsoft Store.

Коментар