Роботи се изправят един срещу друг в Бургас

Роботи ще се изправят едни срещу други в рамките на ученическо състезание в Бургас (източник: CCO Public Domain)

Атрактивно шоу с битка на роботи предстои днес в Бургас. Това не е сценарий на научно-фантастичен филм, а реално състезание по роботика, в което ще участват ученици от професионалните гимназии с изучаване на информационни технологии.

„Robo Challenge Burgas“ ще се проведе от 15 ч. на площад „Тройката“, съобщи сайтът на Община Бургас. Футуристичната надпревара ще протече в четири кръга – мини сумо, следене на линия, състезание с Лего роботи и демонстрация на роботи.

Целта на състезанието е учениците да демонстрират знания и умения в областта на съвременните информационни технологии, управлението на киберфизични системи и алгоритми, уточняват организаторите от Община Бургас, Центъра за подкрепа на личностното развитие и университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

В състезанието ще участват ученици от Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, в която децата изучават роботика, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, ПГЕЕ „Константин Фотинов“ и ПГМЕЕ.

Освен съревнованието гимназиите, участващи в „Robo Challenge Burgas“, ще представят макети и инсталации в специално подготвена шатра, където същевременно желаещите ще се информират и за професиите, които предлагат училищата.

Публиката също ще може да се включи с конкурс за най-добра снимка с дрон. Жури ще определи най-добрите фотоси, а за победителите са предвидени награди. При лоши метеорологични условия състезанието ще се проведе в Дома на Нефтохимика.

Коментар