Завод за соларни панели отваря врати в Силистра

Завод за фотоволтаични панели ще стартира дейност от утре в Силистра. Лентата на “Соларпро” АД ще прережат премиерът Бойко Борисов и председателят на УС на “Алфа финанс холдинг” Иво Прокопиев, съобщи правителственият пресцентър.

Предприятието е разположено в индустриалната зона на града – “Дунавски Индустриален Парк”.

Предвидено е също връчване на два сертификата за инвеститор клас А за планирани високотехнологични дейности в областта на възобновяемите енергийни източници, издадени от Българската Агенция за Инвестиции.

Първият сертификат е за планирано разширяване на фабриката в Силистра, а вторият – за фотоволтаичната централа в с. Янково, Шуменско.

Утре приключват и строителните работи на ветроенергиен парк „Свети Никола” в община Каварна и присъединяването му към националната електро-енергийна система.

Ветроенергийният парк има капацитет да произвежда 340 гигаватчаса годишно. Електрическата енергия ще се изкупува от Национална електрическа компания (НЕК).

Централата е  изградена и ще се експлоатира от AES Geo Energy – съвместно дружество между американската енергийна компания AES и българо-немското дружество Geo Power.

Коментар